Poliepen kunnen zich ontwikkelen tot darmkanker
Steeds minder mannen doen mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, omdat ze opzien tegen een vervolgonderzoek of omdat ze de ontlastingstest te veel gedoe vinden. Ook zijn ze bang voor een slechte uitslag of willen ze het niet weten. Dat meldt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).
Uit het onderzoek van de MLDS onder 1000 mannen blijkt ook dat het ontbreken van klachten wordt opgegeven als reden om niet mee te doen. Van de deelnemers aan het onderzoek weet een op de drie mannen die niet meedoen niet weet dat het onderzoek ook voorstadia van darmkanker kan opsporen.
Hoewel mannen een hoger risico lopen (1 op de 12) op darmkanker dan vrouwen (1op de 15), neemt slechts 65 procent van de mannen deel aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, tegen 71 procent van de vrouwen. Toch denkt een derde van de mannen die niet aan het bevolkingsonderzoek deelnemen dat dit niet nodig is als zij geen klachten hebben. Darmkanker of voorstadia daarvan geven echter niet per se klachten. Darmkanker is na longkanker de kankersoort waar de meeste mensen aan overlijden. Jaarlijks treft het zo'n 12.000 Nederlanders.
Ontlastingstest
Iedere twee jaar ontvangt iedereen tussen de 55 en 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker, maar de deelnamegraad neemt met name onder mannen al enkele jaren af. Vooral mannen tussen de 55 en 59 jaar geven aan het vies te vinden om mee te doen aan het onderzoek. Deelnemers moeten zelf met een stokje in hun ontlasting prikken, voordat ze het opsturen naar een laboratorium. Van de mannen die nooit meedoen, spreekt 44 procent met niemand over de paarse envelop met daarin de ontlastingstest die ze per post hebben ontvangen. Ze zeggen het vervelend te vinden om erover te praten of zich te schamen.
Darmpoliepen
Het bevolkingsonderzoek spoort naast darmkanker ook poliepen op. Deze kunnen zich later tot darmkanker ontwikkelen. Dat is ook een van de redenen waarom het onderzoek om de twee jaar gedaan wordt. Bij veel niet-deelnemers is dit niet bekend.
“Dat is nodig omdat poliepen zich in de loop van 10 tot 15 jaar kunnen ontwikkelen tot darmkanker. Een onderzoek van de ontlasting is altijd een momentopname. Wie elke twee jaar meedoet, heeft een grotere kans dat de poliepen ontdekt worden. Het is dus belangrijk dat iedereen boven de 55 jaar zich elke twee jaar laten controleren!”, aldus Mariël Croon, directeur van de MLDS.
192.000 mensen opgespoord
In de 10 jaar dat het bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd is, zijn 192.000 mensen opgespoord met een voorstadium van darmkanker of met darmkanker. In hoeverre het bevolkingsonderzoek de sterfte aan darmkanker heeft verlaagd, is nog niet bekend. Deze cijfers worden later dit jaar bekend gemaakt.
- Maag Lever Darm Stichting