Veilig eten klaarmaken
Getty Images
Het coronavirus verspreidt zich snel over de hele wereld. We weten dat de besmettingen over gaan van mens op mens, maar kunnen we het virus ook oplopen via eten?
Er is vooralsnog geen bewijs dat je het coronavirus kunt oplopen door eten, dat meldt het Voedingscentrum. Het virus heeft namelijk een mens of dier nodig om in leven te blijven en te groeien.
Voedsel klaarmaken en het coronavirus
Ondanks dat het coronavirus niet kan worden overgedragen via voedsel, is het wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan. Zo voorkom je dat mogelijk toch een virusdeeltje op je eten terechtkomt.
Volg hiervoor de volgende algemene hygiëne-adviezen op:
- Was je handen altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt.
- Was groente en fruit altijd goed.
- Zorg voor schoonkeukengerij.
- Nies of hoest niet boven het eten. Moet je toch niezen tijdens het klaarmaken van het eten? Doe dit dan aan de binnenkant van je elleboog. Was hierna weer goed je handen voor je verder gaat met het bereiden van het eten.
- Verschoon vaat-, hand- en theedoeken regelmatig.
- Voorkom kruisbesmetting en scheid gaar en rauw eten.
- Snijd vlees, vis en groente op verschillende snijplanken.
- Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om.
- Zet je koelkast op 4 ºC, zodat eten langer goed blijft en bacteriën geen kans krijgen.
- Let op bij het boodschappen doen dat de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste. Was goed je handen voor en na het boodschappen doen.
Bron
- Voedingscentrum