Uit nieuw onderzoek blijkt dat er in Nederland vier miljoen werkenden zijn die risico lopen op een burn-out. Deze mensen dreigen binnen een half jaar uit te vallen als er geen actie wordt ondernomen. Door de coronacrisis is dit aantal flink gestegen, meldt het Algemeen Dagblad.
Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) heeft een testonderzoek uitgevoerd onder 427 beroepskrachten. In het onderzoek werden niet alleen waarneembare symptomen meegenomen, maar ook andere indicatoren die kunnen wijzen op een aankomende burn-out, zoals een afnemend analytisch vermogen en het slechter omgaan met conflicten.
Stijging risicogroep
NCPSB-voorzitter Theo Immers spreekt tegen het Algemeen Dagblad zijn zorgen uit. "We zien door de coronacrisis de risicogroep ontzettend stijgen. 56 procent van de werkenden valt binnen nul tot zes maanden uit als ze nu geen ondersteuning krijgen. In 2019, toen we dit onderzoek ook uitvoerden, was dat 17 procent."
Stress
Veel mensen hebben moeite om de stress onder controle te krijgen die gepaard gaat met thuiswerken en baanonzekerheid door de huidige economische situatie. Ook werden er, bijvoorbeeld in de zorg, lange werkdagen gemaakt. Hierdoor trokken de afgelopen weken verschillende verpleegkundigen en artsen herhaaldelijk aan de bel.
- ad.nl