Eerste coronamedicijn remdesivir goedgekeurd

corona-medicijn
Getty Images

Remdesivir is als eerste medicijn tegen COVID-19 onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Hierdoor mag deze virusremmer, zodra de Europese Commissie dit advies overneemt, binnen de EU voorgeschreven worden aan coronapatiënten die er ernstig aan toe zijn. Dit maakt het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) vandaag bekend.

Artsen mogen remdesivir daarna inzetten voor de behandeling van coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. Het antivirale middel remt de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes af. Hierdoor ontwikkelt een virusinfectie zich minder snel.

Uit betrouwbare onderzoeken blijkt dat deze patiënten door behandeling met remdesivir gemiddeld vier dagen eerder herstellen. Ook lijkt de kans op overlijden kleiner. Daarnaast is er voldoende bekend over de bijwerkingen en risico’s van het medicijn voor deze patiënten. Er is nog geen bewijs of remdesivir ook een positieve werking heeft bij mindere zieke coronapatiënten buiten het ziekenhuis.

Meer onderzoek nodig

"We zijn blij dat we een eerste medicijn voor de behandeling van patiënten met COVID-19 hebben goedgekeurd. Toch zijn we er nog niet. Remdesivir is namelijk niet hét medicijn dat je geneest van een corona-infectie. Daarom wordt er wereldwijd nog steeds verder onderzoek gedaan naar mogelijke medicijnen en vaccins tegen COVID-19", aldus prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG. 

Goedgekeurd voor één jaar

Voorlopig is remdesivir onder voorwaarden goedgekeurd voor één jaar, omdat nog niet alle informatie uit de onderzoeken compleet en bekend is. Wel zijn er, op basis van de beschikbare informatie, voldoende aanwijzingen dat de positieve effecten van het medicijn opwegen tegen de risico’s.

Bron 
  • College ter Beoordeling van Geneesmiddelen