Van covidtenen tot oogontsteking
De meeste symptomen van covid-19 kennen we inmiddels wel: koorts, verkoudheidsklachten, hoesten en benauwdheid. Wist je dat er nog veel meer bestaan die niet vaak voorkomen? Zo kun je ook last hebben van covidtenen en een oogontsteking. Vijf zeldzamere symptomen op een rij.
1. Covidtenen en -vingers
Covidtenen - ook wel coronatenen genoemd - zijn een van de zeldzamere symptomen die op kunnen treden bij een besmetting met het coronavirus. De tenen zien er dan uit als wintertenen: blauw-paars en gezwollen. Volgens een studie blijkt het vooral voor te komen bij kinderen en jongvolwassenen. Uit een andere studie, waarin 375 coronapatiënten onderzocht zijn, blijkt dat één op de vijf patiënten huidverschijnselen vertoonden, waaronder de 'covidtenen'.
Zorgmedewerkers in de Verenigde Staten zien soms ook (ex-)covidpatiënten met deze aandoening aan de vingers. De een heeft een rode jeukende uitslag, maar er zijn ook blaren gezien.
2. Oogontsteking
Britse onderzoekers hebben ontdekt dat virusdeeltjes ook in tranen kunnen zitten. Wanneer je besmet bent met het coronavirus kun je anderen dus ook besmetten via je ogen door traanvocht. Het virus kan dan bij de ander in de luchtwegen terechtkomen en infecties veroorzaken, zoals een oogontsteking.
Uit onderzoek blijkt dat één tot drie procent van de patiënten een oogontsteking heeft, wat veroorzaakt wordt door het coronavirus. De kans is klein dat een oogontsteking als eerste en enige symptoom opduikt. Meestal gaat de ontsteking gepaard met andere, meer bekende symptomen als koorts of hoesten. Een oogontsteking kan eventueel later nog optreden.
3. Duizeligheid
Een studie bij 214 Chinese patiënten heeft aangetoond dat ongeveer een derde (36,4 procent) van de patiënten, naast andere klachten, ook duizeligheid of hoofdpijn ervaart. Bij ernstige gevallen stijgt dat percentage tot 45,5 procent. Duizeligheid zou zowel een gevolg kunnen zijn van de ziekte Covid-19 als een symptoom.
4. Tinteling
Sommige coronapatiënten voelen een tinteling of een 'bruisend' gevoel in hun lichaam. Dat komt waarschijnlijk door het immuunsysteem dat reageert op Covid-19. Volgens de New Yorkse arts Waleed Javaid scheidt ons immuunsysteem veel stoffen tegelijk af, wat soms kan leiden tot een tintelend gevoel. "Dat kan ook optreden bij andere ziektes", aldus Javaid.
5. Syndroom van Guillain-Barré
Voor een onderzoek in Spanje zijn de gegevens van 64 duizend covid-patiënten geanalyseerd die op eerstehulpafdelingen van Spaanse ziekenhuizen binnenkwamen tijdens de eerste coronagolf. Hieruit blijkt onder meer dat er acht het syndroom van Guillain-Barré hadden. Bij deze stoornis valt het afweersysteem het eigen zenuwsysteem aan, wat leidt tot spierzwakte of zelfs verlamming. Een zeldzaam symptoom, maar het kwam toch vaker voor dan normaal. Het bleek dat het syndroom zelfs bijna vijf keer vaker voorkwam bij covid-patiënten op de eerstehulpafdelingen dan bij de overige patiënten.
Let op: dit artikel betreft (achtergrond)nieuws en is daarom sinds oktober 2020 inhoudelijk niet meer aangepast. Kijk voor actuele ontwikkelingen op de website van het RIVM.
- RIVM
- hln.be
- JAMA Network
- InSpanje