Het vetgehalte en de vetzuursamenstelling van dezelfde soorten snacks kan aanzienlijk verschillen. Fabrikanten van onder meer saucijzenbroodjes, frikadellen, hamburgers kunnen hun snacks dus gezonder maken door de vetzuursamenstelling te verbeteren. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Voor het onderzoek zijn in augustus 2012 128 onbereide snacks, verdeeld over 9 soorten, bemonsterd in supermarkten, bakkers, fastfoodketens, tankstations en kiosken.
Vet saucijzenbroodje
Uit de analyses van grote hartige snacks blijkt dat het saucijzenbroodje het meeste vet bevat (23,3 procent), gevolgd door de hamburger met gemiddeld 17,3 procent vet. Ook een frikadel bevat gemiddeld veel vet: 16,1 procent. De kaassoufflé en het saucijzenbroodje bevatten gemiddeld het meeste verzadigd vet op het totale gehalte aan vetzuren (respectievelijk 53,2 procent en 52,8 procent).
Grote verschillen
De grootste verschillen in vetgehalte trof de NVWA aan bij de loempia en de hamburger. Zo bevatte de ene loempia 4,5 keer meer vet dan de andere. En de minst vette hamburger had 4 keer minder vet in zich dan de vetste.
- Voedingscentrum
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit