Waarom worden mannen niet gescreend op borstkanker?

Geen bevolkingsonderzoek

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: waarom worden mannen niet gecontroleerd op borstkanker?

Je hoort er niet vaak iets over, maar ook mannen kunnen te maken krijgen met borstkanker. Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Hiermee kunnen afwijkingen al in een vroeg stadium worden gevonden, nog voordat er klachten zijn. Maar als mannen net zo goed als vrouwen borstkanker kunnen krijgen, waarom ontvangen zij dan geen oproep voor deelname aan het bevolkingsonderzoek?

Bevolkingsonderzoeken in Nederland

Een bevolkingsonderzoek is een medisch onderzoek bij mensen die geen gezondheidsklachten hebben. Het doel is ernstige ziekten op tijd ontdekken, zodat ze behandeld kunnen worden. In Nederland biedt de overheid verschillende bevolkingsonderzoeken aan. Bijvoorbeeld onderzoeken naar baarmoederhals- en darmkanker, maar ook de hielprik waarmee erfelijke ziektes worden opgespoord. Hiervoor krijgen specifieke doelgroepen een uitnodiging, zoals vrouwen en/of mannen van een bepaalde leeftijd of pasgeboren baby's.

Er bestaat geen bevolkingsonderzoek voor iedere vorm van kanker. De overheid biedt een zo'n onderzoek alleen aan als de voordelen voor een grote groep mensen groter zijn dan de nadelen. Bij mannen is het risico op borstkanker heel gering. Gemiddeld krijgen jaarlijks 100 mannen in Nederland de diagnose borstkanker. (Ter vergelijking: in Nederland kregen in 2015 zo'n 14.500 de diagnose borstkanker.) De kans dat mannen borstkanker hebben is zo minimaal dat een bevolkingsonderzoek geen zin heeft.

Symptomen borstkanker bij mannen

Veel mannen weten helemaal niet dat ze borstkanker kunnen krijgen en daarom zijn ze er waarschijnlijk minder alert op dan vrouwen. Bovendien staan zelfs artsen er niet altijd bij stil dat een man borstkanker kan hebben.

Borstkanker kan bij mannen de volgende symptomen veroorzaken:

  • een knobbeltje in de borst
  • pijnlijke tepel, een ingetrokken tepel, zweren rond de tepel of andere veranderingen
  • vocht uit de tepel (helder of bloederig)
  • huidintrekking in het gebied rond de tepel
  • gezwollen lymfeklieren onder de oksel

Heb je een van bovenstaande klachten, ga dan voor de zekerheid langs je huisarts en geef aan dat je aan borstkanker denkt.

Bron 
  • RIVM
  • KWF Kankerbestrijding
  • Borstkanker Vereniging Nederland