7 dingen die je nog niet weet over je borsten

Wat is waar?

Getty Images

Kun je drie tepels hebben, horen je borsten even groot te zijn en klopt het dat pijn of tepelafscheiding op borstkanker wijst? Zeven feiten en fabels over borsten.

1. De linker en rechter zijn even groot

Dat is niet waar. Het is heel normaal om ongelijke borsten te hebben. Niet alleen de grootte, maar ook de vorm van je linkerexemplaar kan anders zijn dan die van de rechter. Je hebt ook niet twee exacte dezelfde oren en ogen, mensen zijn altijd wel een beetje asymmetrisch. Bij de ene vrouw is het verschil wel opvallender dan bij de andere. Zelfs na een borstverkleining of -vergroting kunnen borsten nog steeds wat verschillen. 

2. Sommige mensen hebben drie tepels

Waar. Twee tot zes procent van de meisjes en één tot drie procent van de jongens komt ter wereld met een extra tepel, ook wel accessoire tepel genoemd. Meestal zijn derde tepels stukken kleiner dan ‘gewone’ tepels, waardoor ze weleens aangezien worden voor een moedervlek. Soms zit er borstklierweefsel onder, soms niet. Meestal bevinden ze zich op de borst of buik of in de oksels. Hoe ze precies ontstaan, is niet bekend.

Een derde tepel kan geen kwaad. In de puberteit kan deze onder invloed van hormonen wel groter en pijnlijk worden. Als je je eraan stoort, kun je de extra tepel laten weghalen.

3. Pijn betekent vaak borstkanker

Dat is niet zo. Veel vrouwen hebben last van gevoelige borsten voor de menstruatie. Vaak een paar dagen voordat ze ongesteld worden, maar soms ook wel twee weken. Begint de menstruatie, dan is ook de pijn voorbij. Dit heet cyclische pijn en heeft te maken met de hormoonhuishouding.

Blijft de pijn aanhouden na meerdere menstruaties, dan kan er sprake zijn van een ontsteking, of heel soms van borstkanker. Maar is pijn de eerste en enige klacht, dan is kanker zelden de oorzaak.

4. Jongens kunnen borsten ontwikkelen in de puberteit

Dat klopt en komt best veel voor. Het is een onschuldig verschijnsel: gynaecomastie. Het zwellen van één of beide ‘borsten’ is het gevolg van veranderingen in de mannelijke en vrouwelijke hormonen in het puberlichaam. Vaak is er een tijdje te veel oestrogeen aanwezig of is het borstklierweefsel tijdelijk gevoeliger voor dit hormoon.

Meestal gaat het om een platte, ronde zwelling: een soort schijf achter de tepel. Soms is het gevoelig of pijnlijk. Bij de meeste pubers gaat het binnen twee jaar vanzelf over en is er dus ook geen behandeling nodig.

5. 70 procent draagt de verkeerde behamaat

Twijfelachtig. Volgens een nieuwsbericht van een paar jaar geleden is dat het geval. Krant NRC Next zocht haarfijn uit waar dat nieuws precies op gebaseerd werd. Het bleek om een onderzoek onder een kleine groep vrouwen te gaan, in opdracht van een lingeriemerk. De deelneemsters hadden zich zelf aangemeld. Misschien omdat ze al twijfelden over hun maat? Geen wetenschappelijk betrouwbaar onderzoek dus.

Je behamaat verandert als je gewicht schommelt, door een zwangerschap of als gevolg van de overgang. Weet je niet zeker of je de juiste behamaat draagt? Deze tips helpen je op weg om de juiste te kopen.

6. Borsten bestaan voornamelijk uit spierweefsel

Dat klopt niet. Borsten bestaan vooral uit vet- en bindweefsel. Hoe meer vet er in de borst zit, hoe groter deze is. Het bindweefsel bevestigt de borst aan de spieren van je borstkas. De borsten zelf bevatten helemaal geen spierweefsel. Wel melkklieren, melkgangen, bloedvaten en lymfevaten.

Het heeft dus geen zin om je borsten te trainen om ze te vergroten. Je borsten kunnen er wel wat steviger uit gaan zien als je borstspieren getraind zijn. Doe dat bijvoorbeeld doen met deze oefeningen.

7. Een beetje lekkage is onschuldig

Meestal wel. Het komt regelmatig voor dat er bij vrouwen wat vocht uit één of beide tepels komt, dat heet tepeluitvloed of tepelafscheiding. Is de vloeistof wit of helder, dan heeft het meestal te maken met hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat de melkklieren in actie komen. Dat kan voorkomen bij een zwangerschap, maar ook rond de menstruatie of in de puberteit.

Ook medicatie, een te langzaam werkende schildklier en problemen met de hypofyse kunnen ervoor zorgen dat je te veel van het hormoon prolactine aanmaakt. Prolactine zorgt ervoor dat het klierweefsel in de borsten vocht produceert.

Bloederige of pussige afscheiding is in de meeste gevallen het gevolg van een ontsteking. Bij 10 procent van de vrouwen met bloed of bruin vocht uit de tepel, is borstkanker de oorzaak. Ga daarom voor de zekerheid naar de huisarts als er bruinige of bloederige afscheiding uit een borst komt.

Dit artikel is goedgekeurd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Wereld Kanker is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar door gezond te eten en te leven kunnen we de kans op kanker wel verkleinen.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • AMC
  • WebMD
  • Huidziekten