Hogere bloeddruk bij arts dan bij verpleegkundige

Getty Images

Het zogenaamde witte jassensyndroom lijkt nu ook wetenschappelijk onderbouwd: als een arts de bloeddruk opmeet is deze significant hoger dan wanneer een verpleegster dit doet. Dat stellen onderzoekers van de University of Exeter.

Een systematische review uitgevoerd door Christopher Clark en zijn collega's laat zien dat dat de bloeddruk gemiddeld 7/4 mmHg hoger was als deze opgemeten werd door een arts, dan wanneer de test werd uitgevoerd door een verpleegster. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of General Practice.

Meten

Volgens Clark moeten de resultaten leiden tot een veranderingen in de praktijk. "Natuurlijk moeten artsen de bloeddruk van patiënten blijven meten als onderdeel van de diagnose of tijdens een routineonderzoek, maar niet wanneer de beslissing over de behandeling afhankelijk is van de uitkomst. Het gevonden verschil is zo groot dat sommige patiënten boven de drempelwaarde uitkomen en onnodig medicijnen krijgen voorgeschreven. Soms wordt patiënten ook gevraagd om blijvend hun eigen bloeddruk in de gaten te houden. Dit kan leiden tot spanning en angst. Als iemand anders de bloeddruk meet, kunnen deze ongepaste maatregelen worden vermeden."

Onderzoek

Het zogenaamde witten jassensyndroom is het gevolg van een lichamelijke reactie op de arts. Verschillende onderzoeken lieten dit effect al zien, maar de studie van Clark combineert voor het eerst de resultaten van verschillende studies.

In totaal keken ze naar de bloeddruk van 1019 personen, opgemeten door zowel een arts als verpleegkundige tijdens hetzelfde bezoek. Clark: "Ons onderzoek betreft tien verschillende settings in tien landen, dus we kunnen er van uit gaan dat onze resultaten in alle situaties gelden."
 

Bron 
  • Science Daily