Melkzuurbacteriën succesvol tegen blaasontsteking

Getty Images

AMSTERDAM - Capsules met lactobacillen kunnen goed blaasontstekingen voorkomen. Ze zijn minder effectief dan antibiotica, maar het verschil is niet zo groot.

Dat blijkt uit een studie onder leiding van AMC-onderzoekers Suzanne Geerlings en Mariëlle Beerepoot. Een publicatie hierover is maandag verschenen in de Archives of Internal Medicine.


Menopauze

In de periode na de overgang (menopauze) krijgen heel wat vrouwen vaak, tot wel meerdere keren per jaar, urineweginfecties. Zo’n blaasontsteking treedt op omdat de hoeveelheid oestrogeen in hun lichaam daalt, met als gevolg minder 'goede' lactobacillen in de vagina. Daardoor kunnen bacteriën die blaasontstekingen veroorzaken de overhand krijgen.


Voor postmenopauzale vrouwen die last hebben van steeds terugkerende urineweginfecties bestaan oestrogeencrèmes en tabletten voor vaginaal gebruik. Deze werken niet altijd. Ook vinden veel vrouwen het smeren of inbrengen vervelend. De enige remedie is dan een dagelijkse, lage dosis antibiotica om nieuwe blaasontstekingen te voorkomen. Ideaal is dat niet, want op den duur kunnen de bacteriën die de urineweginfecties veroorzaken, resistent worden voor deze medicijnen.
 
Alternatieven
Geerlings en Beerepoot zochten daarom naar alternatieven voor antibiotica. Voor hun studie volgden ze twaalf maanden lang 252 gezonde vrouwen die de menopauze achter de rug hebben. De helft kreeg twee keer per dag capsules lactobacillen voorgeschreven. De andere helft antibiotica. Voordat ze aan de studie meededen, hadden de vrouwen gemiddeld zo’n zeven urineweginfecties per jaar.
 

Antibiotica
Degenen die antibiotica kregen, liepen gemiddeld 2,9 urineweginfecties op. De lactobacillengroep had er gemiddeld 3,3. Een hoog percentage vrouwen in beide groepen kreeg minstens één blaasontsteking.
 

Onder de antibioticagebruikers trad de eerste urineweginfectie gemiddeld na zes maanden op, bij degenen die lactobacillen kregen, al na drie maanden. 'Lactobacillen doen het dus minder goed dan antibiotica', zegt Geerlings. 'Maar de resultaten liggen erg dicht bij elkaar, én er treedt geen resistentie op tegen de lactobacillen.' Tegen de antibiotica wel: een maand nadat de vrouwen ermee waren begonnen, was 80 tot 95 procent van de blaasontsteking veroorzakende E. coli bacteriën resistent geworden.


Toekomstmuziek
Volgens Geerling zit er dan ook zeker toekomstmuziek in het gebruik van lactobacillen ter voorkoming van urineweginfecties. De onderzoekers splitsten de resultaten van de studie uit naar vrouwen met urineweginfecties die verder gezond zijn en vrouwen met gecompliceerde blaasontstekingen. Bij deze laatste groep deden antibiotica het stukken slechter en kwamen de lactobacillen er beter uit. 'Waarschijnlijk omdat deze vrouwen veel vaker antibioticakuren hebben gehad. Daardoor is er meer kans op resistentie', aldus Geerlings.

Auteur 
Bron 
  • AMC