Waarom je nieuwe kleding altijd eerst moet wassen

Moet je nieuwe kleren echt wassen voor het dragen?

Getty Images

Je hebt een nieuwe jurk gekocht voor het feest van vanavond. Fout. Want nu heb je geen tijd meer om het nog te wassen. En dat is hard nodig...

1. Je bent niet de eerste

Door hoeveel (ongewassen) handen is je kledingstuk al gegaan - in de fabriek, tijdens het inpakken, het vervoer, het uitpakken en als het in de winkel hangt - voordat het in jouw kast hangt? En wie garandeert je dat jouw nieuwe blouse, jurkje of broek niet al door een ander is gedragen? Het is vast al eens gepast door een potentiële koper of het is gekocht en daarna weer teruggebracht. Zelfs als al die mensenhanden en mensenlijven redelijk schoon waren, kunnen er makkelijk nare bacteriën en virussen in je nieuwe kledingstuk huizen.

2. Hoe smerig is dat?

De populaire Amerikaanse tv-show Good Morning America kocht veertien verschillende kledingstukken bij winkelketens en liet die onderzoeken door dr. Philip Tierno, directeur microbiologie en immunologie aan de New York University. Tierno vond slijm, huidbacteriën, vaginale afscheiding, gisten en zelfs poepresten (waarin dan weer bacteriën en virussen kunnen zitten). Sommige kledingstukken waren gewoon vergeven van dergelijke micro-organismen, veel meer dan je normaal gesproken zou verwachten. En hoewel de kans klein is dat je van ongewassen nieuwe kleding ziek wordt, is dat risico er wel.

3. En dan zijn er nog de chemicaliën

Vorig jaar waarschuwde het Franse Nationaal Agentschap voor de Veiligheid van Voedsel, Milieu en Arbeid (ANSES) ook al voor ongewassen nieuwe kleren. Na onderzoek bleek dat maar liefst een vijfde van alle kledingstukken huidirriterende, giftige of kankerverwekkende stoffen bevat. Niet alleen bij het productieproces worden chemische stoffen gebruikt, zoals verfstoffen, maar ook bij het vervoer. Die moeten de kleding beschermen tegen insecten en schimmels, en voorkomen dat de stof kreukt. Genoemd worden de schadelijke stoffen nonylfenol, benzidine, chroom, formaldehyde en nikkel. Met feloranje kleding zou je zeker op moeten passen, want die kan ook nog loodchromaat bevatten.

4. Kortom: wassen moet

Sommige van die chemicaliën kunnen voor huidirritaties zorgen, zoals eczeem, roodheid, jeuk en een branderig gevoel. Kankerverwekkende stoffen zou je natuurlijk sowieso zoveel mogelijk moeten vermijden. Net als ziekteverwekkende micro-organismen. Gelukkig doet een simpele wasbeurt de meeste chemicaliën in het afvoerputje verdwijnen. Daarna goed drogen in de wasdroger en dan ben je ook van eventuele schadelijke micro-organismen af. Nog een tip: trek in de winkel een te passen kledingstuk liever over je eigen kleding aan om huidcontact te voorkomen. En... was je handen na het winkelen.

Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer 2019 van +gezond.

Auteur