AMERSFOORT - Het Longfonds vindt dat de tijd rijp is om, naast het voorkomen en behandelen van longziekten, kapotte longen te repareren.
Onderzoek daarnaar is 'baanbrekend en veelbelovend', zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds (voorheen Astma Fonds) maandag.
Dat geeft een nieuw toekomstperspectief voor duizenden Nederlanders met longziekten. Longen zijn bij een longziekte vaak onherstelbaar beschadigd. Wetenschappers zetten de eerste stappen naar longherstel met behulp van stamcellen.
"De ontwikkelingen in stamcelonderzoek gaan snel. We durven nu te dromen dat we longen daadwerkelijk kunnen repareren", aldus Rutgers.
De wetenschap over stamcellen is zover dat herstel van longweefsel nu dichterbij komt. Onderzoekers ontdekten dat iedereen stamcellen in de longen heeft, die zich kunnen 'specialiseren' tot longcel.
Beenmerg
Daarnaast zijn er stamcellen uit beenmerg die nieuw longweefsel kunnen vormen. Het Longfonds voegt daarom 'longherstel' toe aan de al bestaande subsidierichtingen 'preventie' en 'zorg en behandeling'.
Wetenschappers kunnen op dit nieuwe terrein subsidies aanvragen uit de miljoenen euro’s die het Longfonds jaarlijks besteedt aan wetenschappelijk onderzoek.
- Longfonds