Virtual reality helpt bij angststoornis

Getty Images

AMSTERDAM - Een angststoornis kan behandeld worden door geleidelijke blootstelling aan datgene waar de patiënt bang voor is. Meestal gebeurt dat in het echt, maar onderzoek van Katharina Meyerbröker toont aan dat virtual reality ook werkt.

Angststoornissen

kunnen behandeld worden met zogenaamde exposure-therapie. Hierbij wordt de patiënt blootgesteld aan datgene waar hij bang voor is zonder dat de gevreesde consequentie optreedt. Dit gebeurt meestal in het echt.

Met virtual reality-exposure-therapie wordt de patiënt niet blootgesteld aan echte situaties maar aan virtuele werelden. Voordeel hiervan is dat de therapeut de blootstelling volledig kan sturen en ervoor kan zorgen dat deze goed aansluit bij het angstniveau van de patiënt.

Effectief
Katharina Meyerbröker van de Universiteit van Amsterdam toont in haar promotie-onderzoek aan dat virtual reality-exposure-therapie niet alleen effectief is bij het behandelen van specifieke fobieën, zoals hoogtevrees en vliegangst, maar ook bij complexere angststoornissen zoals een paniekstoornis met pleinvrees.

Virtual reality-exposure-therapie bleek niet alleen de angst en het vermijdingsgedrag van de patiënt te veranderen, maar versterkte ook het vertrouwen in de eigen vaardigheden om een bepaald gedrag uit te voeren.

Bron 
  • Universiteit van Amsterdam