Glutenvrij brood is vaak veel te zout. Dat schrijft de Consumentenbond in de Gezondgids van april. De bond onderzocht de voedingswaarde van tien soorten glutenvrij brood uit de Nederlandse supermarkt en natuurvoedingswinkel.
Het resultaat is bedroevend. Volgens de Consumentenbond zijn de meeste broden veel te zout en de etiketten kloppen vaak van geen kant. Meer dan de helft van de geteste producten haalt een onvoldoende. Slechts twee producten halen een voldoende.
Veel te zout
Het grootste probleem is de hoeveelheid zout. Zeven van de tien producten zijn zo zout dat ze meer bevatten dan wettelijk voor gewoon brood is toegestaan: 0,4 gram per snee.
Strikt genomen gelden de wettelijke normen niet voor glutenvrij brood, omdat deze producten geen 'brood' zijn, maar 'bijzondere voeding'. En daar bestaan nog geen maximale hoeveelheden zout voor.
De Consumentenbond vindt dat de fabrikanten 'hun verantwoordelijkheid moeten nemen in plaats van te profiteren van deze maas in de wet'.
- Consumentenbond