Welke neusspray gebruik je voor een verstopte neus?

Neussprays met natriumchloride en met xylometazoline

Getty Images

Er zijn verschillende redenen om een neusspray te gebruiken. Maar welke neusspray gebruik je voor een verstopte neus en welke voor allergie? Lees hier welke sprays er zijn en hoe je ze gebruikt. Voor je het weet kun je weer lekker vrijuit ademen.

Een verstopte neus is vaak het gevolg van een infectie van het neusslijmvlies. Bij een verstopte neus verwijden de bloedvaatjes in het slijmvlies zich. Hierdoor komt er vocht vrij en zwelt het slijmvlies op. Ademen door de neus is er dan niet meer bij. En alleen maar ademen door je mond is niet zo gezond, omdat de lucht niet meer wordt gezuiverd van bacteriën.

Soorten neusspray

Als je een verstopte neus hebt, zijn er twee soorten sprays/druppels die je kunt gebruiken om weer lucht te krijgen:

1) Neusspray met natriumchloride
Natriumchloride is niets anders dan keukenzout. In de neusspray is het keukenzout opgelost in een bepaalde verhouding. Daardoor raken bij gebruik de huid en de slijmvliezen niet geïrriteerd. De spray verdunt vrijwel onmiddellijk het ingedikte slijm, waarna snuiten en ademen weer gemakkelijker worden.

'Aangekoekt' snot in en rond de neus kan makkelijker worden verwijderd. De spray is heel geschikt voor kleine kinderen tot twee jaar. Ook oudere kinderen en volwassenen zijn hier overigens vaak goed mee geholpen. Als de klachten na twee weken nog niet zijn verminderd, ga dan naar de huisarts.

2) Neusspray met xylometazoline
Producten die xylometazoline bevatten, zijn sterker dan producten met zoutoplossing. Dit middel verlicht de klachten van een neusverkoudheid en bijholteontsteking, maar geneest ze niet!

Door het gebruik van xylometazoline worden de bloedvaatjes in het neusslijmvlies tijdelijk nauwer. Het ademen door de neus gaat al na een paar minuten beter. Deze spray zorgt er bij een bijholteontsteking voor dat pus en vocht uit de bijholtes kunnen 'weglopen'. Het middel werkt gedurende vijf á zes uur.

Het mag niet langer dan vijf dagen achter elkaar en niet meer dan tien dagen per maand worden gebruikt. Gebruik je het langer, dan kan het neusslijmvlies beschadigd raken. Het raakt dan voortdurend ontstoken en verstopt, waardoor de werking van de spray vermindert. Ook wordt de kans op bijwerkingen bij langdurig gebruik groter.

Baby's en peuters tot twee jaar zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van xylometazoline. Bij hen kan deze spray dus beter niet worden gebruikt. Zijn de klachten na twee weken nog niet verdwenen, maak dan een afspraak met de huisarts.
 

Sprayen bij allergie

Als sprake is van een allergie kunnen de slijmvliezen van de neus sterk reageren. Dit zorgt voor klachten als niezen, jeuk aan de neus en ogen, een loopneus en branderige ogen. Een spray met cromoglicinezuur kan uitkomst bieden bij hooikoorts en andere allergieën met deze symptomen.

Cromoglicinezuur voorkomt het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die de allergische reacties veroorzaken. Het middel moet elke dag vier tot acht keer worden gebruikt, maar werkt niet onmiddellijk. Bij sommigen mensen werkt het al na een week, bij anderen pas na vier weken. Stop daarom niet te snel met sprayen als de klachten niet meteen verminderen!

Als er na vier weken nog geen verbetering te merken is, ga dan naar de huisarts. Voor alle duidelijkheid: deze spray helpt dus niet bij plotseling opkomende allergische klachten. Begin bij hooikoorts enkele weken vóór het pollenseizoen aanbreekt met sprayen.
 

Lees altijd de bijsluiter

Lees voor gebruik, dosering, werking en mogelijke bijwerkingen van zelfzorgmiddelen altijd het etiket of de bijsluiter. Vraag de apotheker of drogist eventueel om een toelichting.
 

Sprayen of druppelen

Het effect van sprayen en druppelen is hetzelfde: het één werkt niet beter dan het ander. Het is maar net waar jijzelf de voorkeur aan geeft. Gebruik nooit de spray of flacon van een ander vanwege de kans op besmetting met bacteriën en virussen. Schrijf eventueel je naam op de verpakking.

Snuit de neus of maak de neus van je baby of peuter zo goed mogelijk schoon voor je gaat druppelen of sprayen. Hier zijn speciale pompjes voor verkrijgbaar. Snuit niet te hard. Dan pers je slijm in de voorhoofdsholte of neusbijholte en die kunnen daardoor ontstoken raken.
 

Gebruiksaanwijzing

Gebruik je een spray, volg dan de volgende aanwijzingen op:

  • Druk het pompje een paar maal in als je de spray voor het eerst gebruikt. Daardoor vult de spraykamer zich met de vloeistof.
  • Houd je hoofd rechtop. Doe het tuitje in één neusgat en houd het andere dicht.
  • Druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat de spray diep de neus binnenkomt. Doe dit vervolgens ook bij het andere neusgat.
  • Spoel het tuitje goed schoon met lauw water en sluit het flesje zorgvuldig af.
  • Na opening is de spray één maand houdbaar.

Gebruik je druppels, volg dan de volgende aanwijzingen op:

  • Neem rustig de tijd voor het druppelen! Neusdruppelen is niet voor iedereen even eenvoudig.
  • Houd je hoofd achterover en druppel één of twee druppels in een neusgat.
  • Buig het hoofd vervolgens ver naar voren, zo ver dat je bijna op je hoofd staat. Laat de vloeistof een aantal tellen inwerken.
  • Vind je dit moeilijk, dan kunt je ook op bed gaan liggen. Ga dan op je rug liggen, met je hoofd over de bedrand. Blijf na het druppelen even zo liggen. Je hoeft dan niet meer met je hoofd naar voren te gaan hangen. Bij kleine kinderen kun je deze methode ook gebruiken.
Auteur