Wat is veilig speelgoed?

Let op de leeftijdsaanduiding

Getty Images

Wanneer uw kind lekker aan het spelen is, wilt u zich geen zorgen maken over het speelgoed. Dat moet gewoon goed en veilig zijn. Maar hoe weet u of het dat ook is?

Kinderspeelgoed moet aan behoorlijk wat eisen voldoen. Het verschil in leeftijd zorgt voor verschillen bij het maken van speelgoed. Baby's stoppen bijvoorbeeld alles in hun mond, terwijl een peuter juist vaker een speeltje zal gooien. Als u leuk, maar vooral veilig, speelgoed aan uw kind wilt geven, wat zijn dan de eisen waaraan het moet voldoen?

Officieel veilig

Op speelgoed staat vaak het CE-merk. Dit keurmerk is verplicht voor fabrikanten van speelgoed. Ouders denken vaak dat het ook garant staat voor de kwaliteit en veiligheid. Dat is niet het geval! Het keurmerk geeft alleen aan dat het speelgoed gemaakt is volgens de richtlijnen van de Europese veiligheidnormen. Het geeft aan dat het speelgoed relatief veilig is.

Als een product niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar moet dit op de verpakking vermeld worden. Net als de melding dat speelgoed niet zonder ouderlijk toezicht gebruikt mag worden. Als ouder moet u dus zelf goed nagaan of het speelgoed ook veilig is voor uw kind.

Baby's tot één jaar

Eigenlijk kunt u als regel hanteren dat speelgoed voor baby's niet te ingewikkeld mag zijn. Speeltjes voor de allerkleinsten:

  • Zijn onbreekbaar en niet scherp.
  • Hebben geen uitstekende delen.
  • Zijn wasbaar.
  • Zijn groot genoeg. Dit voorkomt dat baby's het speelgoed in hun neus of mond kunnen stoppen.

Als u speelgoed voor een baby uitkiest, let dan ook op de volgende punten:

  • Het speelgoed mag niet te veel lawaai maken.
  • De inhoud mag niet vrijkomen.
  • Geen losse onderdelen die losgemaakt kunnen worden.

Eén tot twee jaar

Dit is de leeftijd waarop kinderen hun wereld groter gaan maken. Ze beginnen te lopen, krijgen meer oog voor de omgeving en kunnen wat zelfstandiger spelen. Speelgoed moet dan:

  • Vooral geen hoeken, punten of scherpe randen hebben.
  • Niet uit al te veel kleine onderdelen bestaan.
  • Lekker stevig zijn.

Dit is ook de leeftijd dat kinderen steeds meer gaan uitproberen. Geef ze daarom geen knikkers of kleine speeltjes die ze in hun mond kunnen steken. Ook hier speelt verstikkingsgevaar een rol. Speelgoed dat makkelijk uit elkaar gehaald kan worden, is af te raden! Er is veel speelgoed voor kinderen die net gaan lopen, bijvoorbeeld een blokkenkar of looprekje met muziek.

Drie tot vier jaar

Op deze leeftijd zijn kinderen al zelfstandiger aan het spelen. Juist daarom is het belangrijk speelgoed te kopen dat ook zonder toezicht veilig is. Eigenlijk gelden voor deze leeftijd dezelfde regels als hiervoor beschreven. Zorg dat het speelgoed niet scherp of hoekig is. Zorg dat het speelgoed niet te klein is, zodat kinderen het niet in hun mond stoppen. Geef ze wel speeltjes die hun fantasie prikkelen en waar ze niet snel op uitgekeken zijn. Zo ontwikkelen ze hun creativiteit en fantasie, wat belangrijk is bij zelf spelen.

Controleer de leeftijd

Controleer altijd de leeftijd waarvoor het speelgoed bedoeld is. Het kan moeilijk zijn om in te schatten of speelgoed geschikt is voor een bepaalde leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan puzzels of (bord)spellen. De leeftijdsaanduiding op de verpakking kan u hierbij helpen.

Een kind dat speelgoed krijgt dat niet bij zijn leeftijd past, kan minder plezier aan het spelen beleven. Het speelgoed kan te ingewikkeld of juist te eenvoudig zijn. Ook kan het zijn dat de veiligheid in het geding komt.

Auteur