Speciaal contact door babymassage

Met zes massagetips voor thuis

Getty Images

Veel baby's genieten zichtbaar als zij gestreeld en gemasseerd worden. Niet alleen het kleintje geniet, maar jij als masseur ook. Door je baby te masseren, krijg je meer vertrouwen in jezelf als ouder.

Uit een aantal studies blijkt dat gemasseerde baby's beter groeien en zich sneller ontwikkelen dan hun minder geoliede soortgenootjes. Massage zou helpen om krampjes te voorkomen en de slaap te bevorderen. Voor kindjes die veel medische zorg nodig hebben (gehad), helpt babymassage om die ervaringen te verwerken.[ITEMADVERTORIAL]

Groeien door aanraking

Grote handen betekenen dan eens niet dat iemand een infuusje aanlegt of dat er iets anders naars gebeurt. Een aanraking puur ter ontspanning. Volgens veel wetenschappers moet er meer onderzoek gedaan worden om al deze voordelen te bewijzen, maar veel positieve effecten staan buiten kijf.

Jonge ouders hebben vaak nog nooit een pasgeboren baby verzorgd of zelfs maar vastgehouden. Babymassage helpt ze om vertrouwd te raken met het kleine lijfje. Zij zien hoe de baby reageert op de aanrakingen en dat het lijfje krachtig is.

Het versterkt het zelfvertrouwen van onzekere vaders en moeders. Veel ziekenhuizen bieden daarom ook babymassage aan. Het vergemakkelijkt op de couveuseafdeling de hechting tussen ouders en kindjes.

Overprikkeling voorkomen

Babymassage is niet altijd een goed idee. Een oververmoeide baby heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan slaap dan aan een activiteit, hoe ontspannen ook. Op zo'n moment kan een massage juist de overprikkeling stimuleren, waardoor het huilen toeneemt.

Die overprikkeling kan natuurlijk ook voor de ouders gelden. Zoals een vader terugblikt: "De kraamtijd was de mooiste, maar meest vermoeiende periode van mijn leven, vol slapeloze nachten. En dan ging ik vrijwillig elke week naar een ruimte met niet één, maar acht huilende baby's! Ik weet niet of het altijd zo gaat, maar voor mij en de baby was het allesbehalve ontspannen."

Moeder ontlasten

Veel vaders hebben juist hele positieve ervaringen met babymassage. Zij bouwen zo een hele bijzondere band op met het kleintje. Bijkomend voordeel is dat de moeder even ontlast wordt.

6 massagetips voor thuis

Met een ervaren babymassagedocent leer je veel technieken. Ook zorgt zo'n professional ervoor dat alles veilig gebeurt. Toch liever zelf aan de slag? Gebruik dan onderstaande tips:

  1. Geen honger, geen volle buik
    Plan het masseren goed tussen twee voedingen door. Zorg ook dat je zelf genoeg gegeten en gedronken hebt voor je met de massage begint.
  2. Ontspannen masseur
    Is het moment tussen het voeden door je enige rustmoment van de dag? Vraag je dan af of masseren voor jou en de baby ontspanning brengt. Misschien doe je jullie allebei een groter plezier door een dutje te doen. Laat iemand anders de massage doen, of kies een ander moment.
  3. Maak het lekker warm en gezellig
    Zorg dat de kamer waar je masseert lekker warm is. Je kunt bij koukleumpjes ook het rompertje aanhouden.
  4. Maak contact
    Laat je baby weten wat je gaat doen en kijk goed hoe hij of zij het vindt. Vindt je kindje het fijn? Probeer te kijken wat hij of zij het prettigst vindt. Praat tegen je kindje, vertel wat je doet en sluit de sessie ook duidelijk af. Bijvoorbeeld met een dikke knuffel.
  5. Masseer met beleid
    Begin met wat rustige aaiende bewegingen bij het hoofdje en het gezichtje, gebruik dan nog geen olie. Maak daarna de babyolie lekker warm tussen je handen en ga van boven naar beneden. Maak je bewegingen bij de buik altijd van rechts naar links of maak cirkels met de klok mee.
  6. Goed vasthouden
    Houd altijd één hand op het lijfje van de baby. Door deze non-stop aanraking weet je kindje dat het feestje nog niet voorbij is. En: de grotere exemplaren kunnen dan niet wegrollen als jij je even omdraait om wat olie te pakken.
Auteur