Aanvallen bij een pasgeboren baby

Neonatale convulsies

Getty Images

Aanvallen bij een pasgeboren baby noemen we ook wel neonatale convulsies. Wat kan de oorzaak zijn?

Convulsies bij pasgeboren baby’s kunnen er verschillend uitzien. Soms zijn er schokjes in een handje of voetje. De convulsies kunnen ook lijken op een soort smakbeweging van de mond. Ook een pauze in de ademhaling kan een uiting zijn van neonatale convulsies. Het zijn geen epilepsieaanvallen zoals die zich op oudere leeftijd kunnen voordoen, met symmetrisch schokkende bewegingen.

Dit zijn geen convulsies

Bij heel veel baby’s zie je wel eens trillerigheid in een beentje of armpje. Dat zijn geen convulsies, maar een onschuldig verschijnsel. Het verschil met convulsies is dat deze trillerigheid kort duurt, maar enkele seconden. Bovendien stopt het trillen als je de baby vasthoudt. Convulsies kun je nooit stoppen door je baby vast te houden of te wekken.

Ook hebben baby’s soms een trillend onderlipje. Ook dat komt regelmatig bij gezonde baby’s voor en is geen convulsie.

Oorzaken convulsies bij pasgeborenen

De meest voorkomende oorzaak is zuurstoftekort in de hersenen. Dit kan bij de geboorte ontstaan, bijvoorbeeld bij een heel zware bevalling of door het loslaten van de placenta.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • bloedingen in de hersenen
  • bepaalde infecties
  • een aanlegstoornis van de hersenen
  • problemen met de stofwisseling
  • abnormaal lage bloedspiegels van glucose en calcium
  • genetische afwijking

Onderzoeken

Het is belangrijk om convulsies snel te herkennen en te behandelen. Eerst zal waarschijnlijk het bloed van je baby onderzocht worden. Daarnaast kan er een EEG en een echo van de schedel gemaakt worden. Zijn er verschijnselen die duiden op een infectie, dan zal er onderzocht worden of je kindje misschien een hersenvliesontsteking heeft.

Behandeling stuipen bij baby’s

De behandeling hangt af van de oorzaak. Is de bloedsuiker te laag, dan krijg je baby bijvoorbeeld suiker toegediend. Is de oorzaak een zuurstoftekort, dan wordt een behandeling gestart om de epilepsie zo goed mogelijk onder controle te krijgen.

Prognose

De vooruitzichten wisselen. Of je kindje er iets aan overhoudt, hangt af van de oorzaak van de stuipen en de ernst daarvan. Complicaties die op de lange termijn kunnen ontstaan, zijn onder andere epilepsie en een ontwikkelingsachterstand.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur