22-wekenprik tegen kinkhoest, difterie en tetanus
Vanaf vandaag kunnen zwangere vrouwen zich vanuit het Rijksvaccinatieprogramma gratis laten inenten tegen kinkhoest. Deze '22-wekenprik' beschermt moeder en kind ook tegen difterie en tetanus. Wat is de 22-wekenprik? Hoe veilig is het? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft antwoord op deze vragen.
1. Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van keel, luchtpijp en neus, waardoor je heftige hoestaanvallen kunt krijgen. De hoestaanvallen zijn zeer heftig en duren drie tot vier maanden. Daarom heet kinkhoest ook wel de 100-dagenhoest.
Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s. Door de hoestbuien kan de baby moeilijk inademen en door de benauwdheid moet de baby vaak overgeven. Het kind raakt hierdoor uitgeput en kan uitdrogen. Bekende complicaties zijn longontsteking, stuipen, hersenschade en soms zelfs overlijden.
2. Wat is de 22-wekenprik?
De 22-wekenprik is de nieuwe naam voor de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Je kunt deze vaccinatie vanaf de tweeëntwintigste week in de zwangerschap halen. Het beschermt je baby direct na de geboorte tegen kinkhoest. De verloskundige of gynaecoloog informeert je hierover.
De 22-wekenprik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en wordt gratis aangeboden. Vanaf 16 december 2019 kun je deze vaccinatie op het consultatiebureau halen. Je moet hiervoor zelf een afspraak maken.
3. Welk vaccin wordt gebruikt?
Het vaccin voor de 22-wekenprik is Boostrix© van GSK (GlaxoSmithKline B.V). Dit is een DKT-vaccin: een combinatie van difterie, kinkhoest en tetanus. Het DKT-vaccin is een geïnactiveerd vaccin, ook wel ‘dood’ vaccin genoemd. Het vaccin werkt ook tegen difterie en tetanus. Er bestaat helaas geen los kinkhoestvaccin.
4. Is de vaccinatie veilig voor mij en mijn (ongeboren) kind?
Ja, het vaccin is veilig voor moeder en kind. Er is veel onderzoek naar gedaan. In andere landen worden zwangere vrouwen al langer ingeënt, onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten.
Uit onderzoek blijkt dat er geen verhoogde risico’s zijn voor het kind. Het gaat dan om vroeggeboorte, laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen, verminderde groei of vertraagde ontwikkeling, lage apgarscore, ziekenhuisopname of overlijden. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat er geen verhoogde risico’s zijn voor de moeder. Het gaat dan om een miskraam, zwangerschapsvergiftiging, kunstverlossing, inleiden van de bevalling, loslaten van de placenta, overmatig bloedverlies of overlijden.
5. Wat is het beste moment in de zwangerschap om te vaccineren tegen kinkhoest?
Je kunt de vaccinatie halen vanaf de tweeëntwintigste week tot aan het einde van je zwangerschap. Maar: hoe eerder, hoe beter. Want door vroeg te vaccineren, is er voldoende tijd om antistoffen aan je baby over te dragen. Deze antistoffen beschermen je kind tegen kinkhoest.
Meer informatie vind je op 22wekenprik.nl: een informatiepagina van het RIVM over de kinkhoestvaccinatie.
- RIVM