5 feiten en fabels over coronavaccinatie en zwangerschap

Coronavaccinatie: zwangerschap, vruchtbaarheid en anticonceptie

zwanger-coronavaccin
Getty Images

Er gaan veel verhalen rond over de coronavaccins en hun (eventuele) invloed op de zwangerschap, vruchtbaarheid en anticonceptie. Is het voor zwangere vrouwen veilig om zich te laten vaccineren? En wat betekent het vaccin voor vrouwen met een kinderwens? Vijf feiten en fabels op een rij.

1. Kinderwens? Je kunt onvruchtbaar worden door de coronavaccins

Fabel. Vrouwen met een kinderwens kunnen zich gerust laten vaccineren zonder bang te hoeven zijn dat zij onvruchtbaar (of verminderd vruchtbaar) zouden worden. Volgens het RIVM heeft de vaccinatie geen invloed op de vruchtbaarheid en de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd, schrijft het instituut op zijn website.

2. Het is voor zwangere vrouwen veilig om zich te laten vaccineren

Feit. Sterker nog: het RIVM raadt zwangere vrouwen aan om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Zij hebben volgens hen namelijk een grotere kans om ernstig ziek te worden door het virus dan niet-zwangere vrouwen. Dit risico is nog hoger voor zwangere vrouwen met een onderliggende ziekte, zoals diabetes en hart- en longziekten. Daarom was eerst het advies om alleen deze groep te vaccineren.

Inmiddels zijn in de Verenigde Staten 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. Vanaf halverwege april wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om – als zij hiervoor opgeroepen worden – zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin.

Over de veiligheid van het vaccin van Janssen tijdens de zwangerschap is op dit moment nog onvoldoende bekend. Het vaccin van AstraZeneca wordt gebruikt voor mensen boven de 60 jaar.

3. Coronavaccins kunnen je anticonceptie minder betrouwbaar maken

Fabel. Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen, meldt het RIVM. Dit geldt ook voor de huidige, goedgekeurde coronavaccins. En omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin.

4. Het vaccin kan in de moedermelk terechtkomen en via borstvoeding bij het kind komen

Fabel. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen. Je kunt dus gerust borstvoeding geven nadat je gevaccineerd bent.

5. Pasgeboren baby's zijn beschermd tegen het coronavirus door vaccinatie van moeder

Feit/fabel. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. Het is nog niet duidelijk of dit voor de antistoffen na een coronavaccinatie ook zo is, maar volgens het RIVM lijkt dat aannemelijk.

Bron 
  • RIVM