Neusspray, kippensoep en gorgelen met zout water
Het is niet fijn om verkouden te zijn, maar als je ook nog eens zwanger bent, is het helemaal vervelend. Je mag namelijk niet veel geneesmiddelen gebruiken om eerder van je verkoudheid af te zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om de klachten enigszins te verlichten.
1. Neem je rust
Je lichaam is op dit moment druk met het ontwikkelen van een baby én het vechten tegen een verkoudheidsvirus. Het is dan nu ook extra belangrijk om voldoende rust te nemen. Geef je lichaam de tijd om te herstellen: als je - naast je verkoudheid - geen griep of koorts hebt, neem dan op je werk vaker pauzes tussendoor of doe het iets rustiger aan. Als je je door de verkoudheid toch te beroerd voelt, dan is het natuurlijk verstandig om gewoon thuis te blijven en zoveel mogelijk te slapen.
2. Drink veel water
Het drinken van voldoende water - 1,5 liter op een dag - is voor iedereen belangrijk, of je nu zwanger bent of niet. Maar als je zwanger en verkouden bent, is het nog belangrijker om hierop te letten. Een verkoudheid zorgt er namelijk voor dat je veel vocht verliest. Vind je het lastig om te blijven drinken? Wissel dan af met (kamille)thee en sap, maar pas wel op met het drinken van bepaalde kruidentheeën, zoals venkel- en anijsthee, en koffie. Tip: maak een drankje van heet water, citroen, honing en eventueel gember. Deze combinatie is goed voor je immuunsysteem, verzacht de keel en kan helpen tegen het hoesten.
3. Eet kippensoep
Naast dat een kopje dampende soep heerlijk is als je je minder fit voelt, is het inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat het eten van kippensoep daadwerkelijk helpt bij griep en verkoudheid. Dit heeft te maken met een aminozuur dat ons immuunsysteem helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen. Als je geen energie hebt om zelf een uitgebreide soep te maken, dan zou kippensoep uit blik ook al kunnen helpen.
4. Zuig op keelsnoepjes of dropjes
Als je keelpijn hebt of veel moet hoesten, dan kan het prettig zijn om op een keelsnoepje of dropje te zuigen. Kies bij voorkeur suikervrije varianten met bijvoorbeeld honingsmaak of menthol. Let op ingrediënten als zoethoutwortelextract, omdat zoethout je bloeddruk kan verhogen. Daarbij is het verstandig om niet te veel dropjes te nemen, omdat ze een laxerend effect kunnen hebben.
Je kunt eventueel bepaalde hoestdranken nemen, maar ook hierbij is het van belang dat je goed naar de ingrediëntenlijst kijkt. Vermijd hoestdranken met verdovende stoffen erin als codeïne, maar een siroop met bijvoorbeeld enkel thijmextract erin kan geen kwaad. Mocht het hoesten heel vervelend zijn, vraag dan advies aan je verloskundige of huisarts.
5. Gebruik neusspray
Zwangere vrouwen hebben sowieso al vaker last van een verstopte neus door een toename van het hormoon oestrogeen in het lichaam. Als je daarbij ook nog eens verkouden bent, is dat helemaal geen pretje. Veel neussprays zijn als zwangere niet veilig om te gebruiken, maar sprays op basis van een (fysiologische) zoutoplossing mogen wel gewoon en zijn vrij verkrijgbaar.
Heb je last van ernstigere klachten door bijvoorbeeld een ontsteking, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Je kunt dan op recept een sterkere neusspray krijgen die ook veilig te gebruiken is voor zwangeren.
6. Smeer mentholzalf
Je kunt ook mentholzalf gebruiken om een verstopte neus of hoestklachten te verlichten. Smeer bijvoorbeeld voor het slapengaan een beetje op je borst, of ga ermee stomen. Lees wel altijd voor de zekerheid de bijsluiter.
7. Gorgel met zout water
Heb je last van keelpijn? Gorgelen met zout water kan helpen, doordat het de zwelling van geïrriteerde slijmvliezen vermindert. Meng een theelepel zout in een glas met warm water, houd je hoofd iets naar achteren en gorgel zo'n 30 seconden. Spuug het water daarna weer uit. Doe dit maximaal drie keer op een dag.
8. Verhoog je matras
Misschien heb je het al gemerkt: in de avonden of 's nachts als je in bed ligt, kan het hoesten erger zijn dan overdag. Dit komt doordat 's nachts het slijm en snot dat je overdag doorslikt, weer in je keel omhoog komt. Verhoog daarom het hoofdeinde van je matras met bijvoorbeeld kussens of houten blokken. Daarnaast kun je natuurlijk een extra kussen onder je hoofdkussen leggen.
Het is beter om niet op je rug te liggen, omdat het ademhalen dan 's nachts moeilijker gaat, waardoor je ook kan gaan hoesten. Vanwege de zwangerschap is het overigens sowieso al niet raadzaam om op je rug te liggen, omdat dit de bloedtoevoer naar jou en je baby vermindert.
9. Ga stomen
Stomen met heet water kan verlichtend zijn voor je luchtwegen, vooral wanneer je last hebt van een verstopte neus of hoestklachten door vastzittend slijm. Heet water kan al helpen, maar je kunt er eventueel kamille aan toevoegen. Wees voorzichtig met etherische oliën tijdens de zwangerschap, zoals pepermuntolie.
10. Neem een warm bad of douche
Een warm bad of douche heeft een beetje hetzelfde effect als stomen: het zorgt ervoor dat je luchtwegen openen, waardoor je weer vrijer kunt ademen. Daarnaast heeft de warmte een ontspannend effect, wat je herstel bevordert.
Slaap je slecht door je verkoudheid? Of heb je naast je verkoudheid nog andere klachten, zoals hoofd- of oorpijn? Vraag dan altijd advies aan je verloskundige of huisarts. Zij kunnen je verder helpen.
- Voedingscentrum