7 goede redenen om altijd zelf verse soep te maken
Als er ergens van veel te kiezen valt in de supermarkt dan is het wel kant-en-klare soep: van heldere kippensoep tot stevige Chinese tomatensoep en van rijkgevulde goulashsoep tot romige pompoensoep. Te koop in blik, pak, zak, pot of fles: de keuze is reuze. Maar is het ook een goede keuze?
Een kant-en-klare soep is gemakkelijk. Even opwarmen en je kunt eten. Maar daarmee zijn ook alle voordelen genoemd. We geven je zeven redenen waarom je al die opwarmsoepen beter kunt laten staan of op zijn minst heel goed de verpakking moet lezen.
1. Kant-en-klare soep is veel te zout
Gemiddeld bevatten soepen uit blik, pak of zak per 100 ml ongeveer 0,75 gram zout. Van soep eet je al snel 250 ml en dan zit je dus met een bord soep al aan bijna 2 gram zout. En dat terwijl we niet meer dan 6 gram zout per dag binnen zouden moeten krijgen met ons eten. Veel zout is nadelig voor de bloeddruk, je hart en bloedvaten en mensen met nierproblemen moeten extra oppassen met het gebruik van zout. Er is geen richtlijn voor wat een gezonde hoeveelheid zout is soep, behalve zo min mogelijk. Ga daarom uit van pakweg 0,5 gram zout per kom soep want zout zit in nog zoveel meer dingen die je eet zoals brood, kaas, groente, zuivel en snacks. Dat betekent dat op de verpakking het gehalte aan zout per 100 ml niet meer dan 0,2 gram zou moet zijn.
2. Veel soorten kant-en-klare soep bevatten additieven
Gistextract, fructose, gemodificeerd zetmeel, rookaroma, conserveermiddel, smaakversterker, stabilisatoren, voedingszuren. Zo maar een greep uit de ingrediëntenlijsten van kant-en-klare soepen. Bij kant-en-klare soepen is de kans dus groot dat je heel wat additieven naar binnen slurpt die je eigenlijk niet nodig hebt.
3. Je krijgt ongemerkt suiker binnen met kant-en-klare soep
Doe je je best zo min mogelijk suiker te gebruiken? Kies je kant-en-klare soep dan zorgvuldig. Want aan heel veel van die soepen is suiker toegevoegd. Dat staat niet altijd zo op de verpakking omdat er ook ene heleboel schuilnamen voor suiker zijn. Om er een paar te noemen: kristalsuiker, rietsuiker, invertsuiker, sacharose, stroop, melksuiker, lactose, fructose, dextrose, moutsuiker, maltose, honing, agavesiroop, ahornsiroop (maple syrup), isoglucose, glucose-fructosestroop, glucosestroop, melasse, trehalose, galactose… Lees het etiket dus heel goed.
4. Kant-en-klare soep bevat minder groente dan je denkt
Het lijkt alsof je goed bezig bent met een goed gevulde pompoensoep, groentesoep of tomatensoep. Want soep van groente klinkt gezond en die portie groente heb je dan al weer mooi binnen! Toch valt dat vaak vies tegen. Bij de ingrediënten op het etiket moet bij het ingrediënt dat de naam geeft aan de soep staan hoeveel ervan aanwezig in de soep. Dus bij tomatensoep moet er staan hoeveel procent tomaat erin zit, en bij groentesoep hoeveel groenten. Met een beetje geluk is dat meer dan 50 procent maar niet zelden ligt het percentage veel lager. Soms zelfs maar 10 procent. Bij een soep met 10 procent groenten levert een kom soep je dus 25 gram groente. Net zoveel als een worteltje of 2 snoeptomaatjes. Als je soep eet als maaltijd zou je uit moeten gaan van 150 groente in je soep. Dan zou er 60 procent groente in de soep moeten zitten.
5. Zelf soep maken is duurzamer
Zelfgemaakte soep komt niet uit een verpakking die je weer weggooit. Geen blik, pak of zak bij het afval. En het mooie is: soep is juist zo’n product waarin je restjes kunt verwerken. Alle soorten groenen kunnen kleingesneden in de soep, maar ook restje kip, worst en peulvruchten. En je kunt de laatste stukjes kaas erop raspen. Zo gooi je ook nog eens minder weg.
6. Zelf koken is beter voor je vertering
Koken is goed voor je vertering. Al tijdens het koken gaat je lichaam zich voorbereiden op de maaltijd die komen gaat. Door de geuren uit de pan en alle voorbereidingen, gaat je lichaam al enzymen aanmaken die nodig zijn voor je spijsvertering. Zeker zo’n soep die even staat te trekken, stimuleert je spijsverteringsorganen. Dat is wel wat anders bij kant-en-klare soep: alleen et even opwarmen maakt je lichaam nog niet echt klaar voor de maaltijd.
7. Zelfgemaakte soep is lekkerder
Zelfgemaakte soep is lekkerder omdat je deze vers maakt, altijd aan je eigen smaakvoorkeur kunt aanpassen en je geen gebruik maakt van smaakversterkers of andere onbekende additieven. Gewoon eerlijke soep op je bord, daar geniet je toch het meeste van? Lekkere soepideetjes vind je hier.
Mary Stottelaar. Mary is diëtist. Ze volgt de wetenschap op de voet en schrijft al jaren over voeding en gezondheid. Haalbaarheid en smakelijkheid van adviezen staan bij haar voorop.