Veganistische 'kaassaus'

Getty Images

Een weelderige, zijdezachte saus voor bij allerlei gerechten

Aantal personen 
voor 250 milliliter
Bereidingsduur 
1 uur weken, 10 minuten voorbereiden, 10-15 minuten bereiden

Ingrediënten

  • 40 g ongebrande cashewnoten
  • 190 g geschilde aardappelen in kleine blokjes van ongeveer 1 cm
  • 50 g wortels in kleine blokjes van ongeveer 1 cm
  • 2-3 eetlepels edelgist, naar smaak
  • 2 eetlepels geraffineerde kokosolie of een andere neutraal smakende olie, zoals druivenpitolie
  • 2 eetlepels + 1,5 theelepel water
  • 1,5 theelepel vers citroensap, of meer naar smaak
  • halve theelepel + een snuf zeezout
  • 1 middelgrote teen knoflook
  • halve theelepel witte wijnazijn, naar smaak
  • Sriracha of andere hete saus naar keuze

Bereiding

  1. Week de cashewnoten minstens een uur in een kom water; een hele nacht is ook goed. Giet ze af en spoel ze schoon.
  2. Doe de aardappelen en wortels in een middelgrote pan en voeg zoveel water toe tot ze onderstaan. Breng op hoog vuur aan de kook, draai het vuur lager en kook ze, onbedekt, in 10-15 minuten gaar. Giet ze af. (Je kunt ze ook gaar stomen).
  3. Doe de cashewnoten, aardappelen en wortels in een blender. Voeg de edelgist, kokosolie, het water, citroensap, halve theelepel zout, de knoflook en azijn toe en roer tot een gladde saus.
  4. Als de saus te dik is, voeg je nog een beetje water of olie toe.
  5. Proef de saus en voeg Sriracha en zo nodig meer zout toe.
  6. In een luchtdichte doos in de koelkast blijft de saus een week goed.
  7. Lekker bij deze chilinacho's!

Dit recept komt uit het kookboek Oh she glows - Elke dag.

Auteur