Hartverwarmende bakplaat vol comfort food
Harold Pereira
Een even vrolijke als hartverwarmende bakplaat vol herfstig comfort food. Met z’n tweeën eten we dit als hoofdgerecht, voor 4 is het een bij- of voorgerecht.
Aantal personen
2 - 4 personen
Voorbereidingstijd
20 minuten
Bereidingsduur
1 uur 5 minuten
Ingrediënten
- 1 kleine hokkaido pompoen (of flespompoen)
- 1 klein blikje kikkererwten (uitgelekt 130-150 g)
- 3 rauwe, ongekookte rode bietjes
- 1 grote rode ui
- 1 sinaasappel
- 1 tak rozemarijn
- 3 cm gember
- 2 knoflooktenen
- wat chilivlokken (molentje)
- zout & peper uit de molen
- olijfolie
- Tahinsaus: 4 el tahin en een ½ citroen
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 200 °C.
- Snij de pompoen in partjes of plakjes van 1 cm dik. Schillen mag, hoeft niet. Verwijder wel draden en pitten.
- Pel de ui, maar laat het kontje zitten – dit houdt de boel bij elkaar – en snij in zes parten. Snij ook de sinaasappel in zes parten.
- Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met gehakte rozemarijn, geraspte gember, knoflook uit de knijper, zout, peper en chilivlokken. Giet er een lepel of 4-5 olijfolie over en hussel goed door elkaar.
- Schil de bieten en snij in kwarten, of als ze groot zijn in zes parten. Hussel apart door wat olijfolie en verdeel over de bakplaat.
- Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat uitlekken. Hussel ook die door een beetje olijfolie plus zout en peper en strooi erover.
- Rooster 40-45 minuten in de oven tot hier en daar een lekker geblakerd randje.
- Saus: Meng de tahinpasta met een ferme kneep citroensap en een snufje zout. Voeg al kloppend met een garde zoveel scheutjes water toe tot het een soepele saus is.
- Serveren: Zwiebel alvast wat saus over de groente, en geef de rest er apart bij. Eet warm of op kamertemperatuur.
Tips:
- Hussel de biet apart door wat olie, anders wordt de hele boel rood. Ook de kikkererwten gaan apart, want bovenop worden ze lekker knapperig.
- De sinaasappelparten kun je zo eten, of knijp het sap een beetje uit over de groente, dat is ook lekker.
Dit recept komt uit het kookboek Vega zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten (alias Koken met Karin). Karin is culinair journalist en auteur van diverse kookboeken, waarvan de Zónder pakjes & zakjes-boeken het bekendst zijn. Ze schrijft wekelijks in Trouw en op www.kokenmetkarin.nl.
Bron
- VEGA zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten