Tomatenfattoush

Getty Images

Krokant pitabrood, sappige tomaten en knapperige komkommer en radijsjes maken van dit klassieke Libanese mezzegerecht een overheerlijke salade. Serveer de fattoush als lichte maaltijd of bij gebraden lamsvlees.

Aantal personen 
4

Ingrediënten

  • 1 pitabrood
  • 2,5 el extra vergine olijfolie
  • 500 g tomaten, in dikke plakken
  • halve komkommer, in de lengte gehalveerd en in schijfjes
  • 6 radijsjes, in dunne plakken
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • snufje zout
  • 2 el gehakte peterselie
  • 2 tl gemalen sumak
  • sap van halve citroen

Bereiding

Snijd de pita rondom open zodat je twee helften krijgt. Bestrijk elke helft met een halve eetlepel olie en rooster ze in 2 tot 3 minuten onder een matig hete grill, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze afkoelen en scheur ze in stukjes.

Schep de tomaat, komkommer, radijs en lente-ui om in een schaal.

Meng voor de dressing de overgebleven olie met het citroensap en breng op smaak met zout en peper. Giet de dressing over de salade. Meng de stukjes pitabrood en de peterselie erdoor.

Bestrooi de salade met sumak en serveer hem meteen.

Dit recept is afkomstig uit het boek 'Tomaten'.