Surinaamse stamppot met groente en tempé

Getty Images

Een tropische variant op de Hollandse stamppot.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 600 gram (zoete) aardappelen
  • 1 ui
  • 300 gram winterwortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 gram tempé
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 1 gedroogd chilipepertje
  • 100 ml groentebouillon met minder zout

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  2. Pel de ui en snijd hem klein.
  3. Schrap de wortelen en snijd ze in plakken.
  4. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in boogjes.
  5. Kook de aardappelen met de groente in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
  6. Snijd de tempé in blokjes en meng er de ketjap door.
  7. Verwarm de margarine en bak hierin de tempé bruin.
  8. Pers het teentje knoflook er boven uit.
  9. Bak de laatste minuut het komijnzaad en het verkruimelde chilipepertje mee.
  10. Giet de aardappelen met de groente af. Stamp het wat kleiner.
  11. Voeg de hete bouillon toe en roer alles door elkaar.
  12. Schep de gebakken tempé er op.

Ingrediënten over?

Tempé:
Bewaar een stuk tempé afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast. Vries eventueel tempé in. Het is dan nog 3 maanden houdbaar.

Voedingswaarden

Energie 
505kcal
Eiwit 
15 gram
Koolhydraten 
65 gram
Vezels 
15 gram
Vet 
15 gram
Verzadigd vet 
2 gram
Zout 
600 milligram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum