Getty Images
Boordevol gezonde groenten
Aantal personen
4
Bereidingsduur
25 minuten voorbereiden, 20 minuten bereiden
Ingrediënten
- 2 eetlepels (30 ml) extra vergine olijfolie
- 1 middelgrote ui, fijngehakt
- 3 grote teentjes knoflook, fijngehakt
- 2-3 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 2 middelgrote wortels, geschrapt en gehakt
- 1 grote stronk broccoli, in roosjes
- 1 kleine zoete aardappel, geschild en gehakt
- 1,25-1,5 liter zoutarme groentebouillon, naar behoefte
- 3-4 eetlepels edelgist, naar smaak
- Peper en zout, naar smaak (ongeveer 1 theelepel)
- 1/4 theelepel cayennepeper
- Wittewijnazijn of vers citroensap, naar smaak (1-2 theelepels)
- Geroosterde pompoenpitten, om erbij te serveren
- Supereenvoudige knoflookcroutons, om erbij te serveren
Bereiding
- Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en een paar snufjes zout toe en bak alles 3-4 minuten op middelhoog vuur tot de ui glazig is.
- Voeg de bleekselderij, wortels, broccoli en zoete aardappel toe. Bak het mengsel onder regelmatig roeren 5 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg al roerend de bouillon toe. Verwarm de soep tot hij tegen de kook aan is, sluit de pan en laat de soep 12-15 minuten zachtjes sudderen tot de groenten net gaar zijn.
- Draai het vuur uit en haal de deksel van de pan. Laat de soep ongeveer 5 minuten enigszins afkoelen.
- Schep de soep voorzichtig in een blender. Afhankelijk van het formaat van je blender zul je dit misschien in gedeelten moeten doen. Voeg 3 eetlepels edelgist, 1/2 theelepel zout en cayennepeper (als je dat gebruikt) toe. Je kunt de soep ook met een staafmixer pureren.
- Laat de deksel een beetje open zodat de stoom kan ontsnappen en pureer de soep op steeds hogere snelheid tot hij volkomen glad is.
- Schenk de soep terug in de pan. Roer hem door en voeg zout naar smaak toe. Voeg zo nodig meer edelgist en zwarte peper en azijn toe.
- Schep de soep in kommen. Garneer hem met geroosterde pompoenpitten en croutons.
- Schep overgebleven soep in een glazen pot en laat hem afkoelen voor je de deksel erop schroeft. In de koelkast blijft hij 5 tot 7 dagen goed. Als je de soep wilt invriezen vul je een diepvriesdoos tot 2,5 cm van de rand (vanwege het uitzetten). In de diepvries blijft de soep 1 tot 2 maanden goed.
Dit recept komt uit het kookboek Oh she glows - Elke dag van Angela Liddon. De foto is gemaakt door Ashley McLaughlin.