Roerbakschotel met tamarindejus

Getty Images

Ingrediënten

  • 1 rode grofgehakte ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 verse, rode chilipepers
  • 2 à 3 centimeter gemberwortel (geschild en grofgehakt)
  • 2 stengels citroengras
  • 2 theelepels komijnzaad (geroosterd en fijngemalen)
  • 1 theelepel donkere sojasaus
  • 2 eetlepels tamarinde
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 bosje bosui (in stukjes van 2 cm)
  • 2 wortels ( in fijne staafjes)
  • 450 gram Chinese kool ( in reepjes van 2,5 cm)
  • 300 gram paksoi (grofgesneden)
  • 200 gram dunne asperges ( in stukjes van 2,5 cm)
  • 2 rode paprika
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels shoyu (indien gewenst)
  • zout
  • garnering: handvol koriander en handvol taugé

Bereiding

  • Pureer in een keukenmachine de rode ui, knoflook, chilipepers, gember, het citroengras, de komijn en sojasaus tot een pasta.
  • Laat de tamarinde oplossen in 300 ml water.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok en roerbak hierin de uienpasta enkele seconden.
  • Voeg de bosuitjes, wortelen, Chinese kool, paksoi, asperges en paprika aan toe.
  • Schep de groenten door de uienpasta en roerbak op hoog vuur tot ze zacht worden.
  • Voeg geleidelijk het tamarindewater toe.
  • Roerbak de groenten tot ze beetgaar zijn.
  • Voeg de suiker, indien gewenst de shoyu, en zout naar smaak toe.
  • Garneer met koriander en taugé.

Dit is een recept van het Nederlands Aspergecentrum.

Auteur