Pruimentaart

Getty Images

Lekker voor bij de koffie of als toetje!

Aantal personen 
8
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 150 g bloem
  • Ca. 1 dl halfvolle melk
  • 10 gram verse gist of 1 theelepel gedroogde gist
  • 4 eetlepels suiker
  • 25 gram amandelen, gepeld
  • 750 gram pruimen
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 1 eetlepel (vers) sinaasappelsap
  • 2 theelepels kaneel

Bereiding

  1. Bestrijk de bakvorm (met een doorsnee van 24 cm) dun met wat van de margarine.
  2. Zeef de bloem in een kom.
  3. Verwarm de melk tot lauwwarm en los hierin de gist op.
  4. Kneed van de bloem, het gistmengsel, de rest van de margarine en 2 eetlepels van de suiker een deeg.
  5. Rol het deeg uit en bekleed hiermee de bakvorm.
  6. Hak de amandelen in de keukenmachine fijn en strooi ze over het deeg.
  7. Was de pruimen, halveer ze en neem de pit eruit.
  8. Leg de pruimen met de holle kant naar boven op het deeg.
  9. Laat het deeg op een warme plaats of in een lauwe oven van 50°C 45 minuten rijzen.
  10. Verwarm de oven op 200°C.
  11. Roer de geraspte sinaasappelschil door het sinaasappelsap en druppel dit over de pruimen.
  12. Bak de pruimentaart in 25 - 30 minuten gaar.
  13. Meng de rest van de suiker met de kaneel.
  14. Bestrooi de nog warme taart met het suiker-kaneelmengsel. Laat de taart in de vorm gedeeltelijk afkoelen.
  15. Neem de taart uit de vorm en snijd de afgekoelde taart in punten.

Menusuggestie

Lekker met een kop koffie en als hoofdgerecht witte boontjes in paprikasaus met kabeljauw en broccoli.

Voedingswaarden

Energie 
190kcal
Eiwit 
4 gram
Koolhydraten 
30 gram
Vezels 
3 gram
Vet 
4 gram
Verzadigd vet 
0 gram
Zout 
40 milligram
Auteur