Paddenstoelengratin met rettichsalade en aardappelpuree

Getty Images

De rettichsalade en de aardappelpuree serveer je apart.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelen
  • 400 gram paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, shiitake en oesterzwammen)
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • peper
  • tijm
  • 4 eieren
  • 200 ml halfvolle melk
  • 25 gram geraspte belegen 30+ kaas
  • 250 gram rettich
  • 1 winterwortel
  • ½ perssinaasappel
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 200 °C.
  2. Schil de aardappelen. Kook ze in een bodempje water met een deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar.
  3. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken of repen.
  4. Pel de sjalot en snijd hem klein.
  5. Fruit de sjalot in de margarine zacht.
  6. Bak de paddenstoelen kort mee en maak dit op smaak met peper en tijm.
  7. Schep de paddenstoelen in een ovenvaste schaal.
  8. Klop de eieren los met 100 ml melk en wat peper.
  9. Schenk dit over de paddenstoelen. Strooi de kaas er over.
  10. Laat het gerecht in de hete oven in ca. 20 minuten stevig worden en kleuren.
  11. Maak de rettich en de wortel schoon en rasp de groente grof. Maak op smaak met wat sinaasappelsap.
  12. Breng de rest van de melk aan de kook.
  13. Stamp de gare aardappelen fijn en maak er met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree van.
  14. Geef de rettichsalade en de aardappelpuree bij de gratin.

Ingrediënten over?

Geraspte kaas:
Bewaar een restje geraspte kaas in een goed gesloten verpakking maximaal 7 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

Voedingswaarden

Energie 
540kcal
Eiwit 
30 gram
Koolhydraten 
55 gram
Vezels 
10 gram
Vet 
20 gram
Verzadigd vet 
7 gram
Zout 
1000 milligram
Auteur