Behalve als hoofdgerecht kun je deze soep als lunchgerecht of tussengerecht serveren. Ook koud in kleine glaasjes is dit een heerlijk soepje als voorafje. Serveer met kleine toefjes versgeplukte kruiden. Of krokant gebakken spekjes.
Ingrediënten
- 4 el olijfolie
- 1 dunne prei, fijngesneden
- 2 stengels bleekselderij fijngesneden
- 3 teentjes knoflook ,fijngesneden
- 500 g bloemige aardappels, geschild
- 1½ liter groentebouillon (of kippenbouillon)
- 125 ml crème fraiche
- 40 g waterkers, blaadjes geplukt
- 100 g spinazie, gewassen
- 10 g bladselderij, blaadjes geplukt
- 20 g peterselie, blaadjes geplukt
- 20 g basilicum, blaadjes geplukt
Bereiding
Verhit de olie in een soeppan. Fruit de prei, bleekselderij en knoflook 10 minuten op laag vuur, de groenten mogen niet kleuren. Snijd de aardappels in stukjes en voeg ze samen met de bouillon toe.
Breng de soep aan de kook. Draai het vuur laag en kook de soep in ca. 20 minuten gaar. Voeg de crème fraiche toe. Roer de waterkers, spinazie en kruiden door de hete soep zodat de blaadjes slinken.
Draai het vuur uit. Pureer de soep met de staafmixer. Of laat iets afkoelen en pureer de soep in de blender.
Breng de soep op smaak met zout en peper en schep de soep in 4 diepe borden. Serveer eventueel met fijngesneden bleekselderijblaadjes en andere kruiden.
Tip: Snijd 2 paarse truffelaardappels in plakjes van 3 mm. Verhit ruim olie in een koekenpan of verhit de frituurpan en bak ze in enkele minuten goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Strooi de aardappelchips op het laatste moment in de groene soep of serveer ze er los bij.
Dit recept is afkomstig uit het boek 'Power to the pieper'.
Foto: Saskia van Osnabrugge