Klassieke mosselpan

Lekkers uit de zee

Klassieke mosselpan
Getty Images

Je kunt mosselen op talloze manieren bereiden, maar soms gaat er niets boven een vertrouwd recept. Zo maak je het klassieke mosselpannetje.

Aantal personen 
2

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • Paar takjes bladselderij
  • 1 laurierblaadje
  • 1 glas droge witte wijn

Bereiding

We eten in een gemiddeld Nederlands huishouden slechts 1 keer per jaar mosselen, en dan nog maar zo'n 500 gram per persoon. Zonde, want mosselen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond.

Lees ook: Veelgestelde vragen over mosselen

  1. Spoel de mosselen af. Loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen.
  2. Snijd de prei en de uien in dunne ringen.
  3. Snijd de (blaadjes van de) bladselderij grof.
  4. Was de groenten.
  5. Spoel de mosselen kort onder stromend water en verwijder daarbij de eventueel kapotte exemplaren of open mosselen die na een tik niet sluiten.
  6. Doe de mosselen met de gesneden groente in een ruime kookpan.
  7. Voeg de wijn toe, sluit de pan en breng aan de kook.
  8. Kook de mosselen op hoog vuur in 5 tot 8 minuten gaar.
  9. Schud ze tijdens het koken af en toe om.

TIP
Serveer de mosselen met stokbrood, friet en verschillende sausjes, bijvoorbeeld remouladesaus: Meng 4 el mayonaise met 1 fijngesneden hardgekookt ei, 2 augurkjes, 1 el kappertjes, 1 takje fijngesneden peterselie, 1 takje fijngesneden dragon en een tl mosterd.

Dit is een recept van het Nederlands Mosselbureau. Op hun site vind je nog meer lekkere recepten, ook voor mosselsausjes en dips.

 

Auteur