Lekkers uit de zee
Je kunt mosselen op talloze manieren bereiden, maar soms gaat er niets boven een vertrouwd recept. Zo maak je het klassieke mosselpannetje.
Ingrediënten
- 2 kg mosselen
- 1 prei
- 1 ui
- Paar takjes bladselderij
- 1 laurierblaadje
- 1 glas droge witte wijn
Bereiding
We eten in een gemiddeld Nederlands huishouden slechts 1 keer per jaar mosselen, en dan nog maar zo'n 500 gram per persoon. Zonde, want mosselen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond.
Lees ook: Veelgestelde vragen over mosselen
- Spoel de mosselen af. Loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen.
- Snijd de prei en de uien in dunne ringen.
- Snijd de (blaadjes van de) bladselderij grof.
- Was de groenten.
- Spoel de mosselen kort onder stromend water en verwijder daarbij de eventueel kapotte exemplaren of open mosselen die na een tik niet sluiten.
- Doe de mosselen met de gesneden groente in een ruime kookpan.
- Voeg de wijn toe, sluit de pan en breng aan de kook.
- Kook de mosselen op hoog vuur in 5 tot 8 minuten gaar.
- Schud ze tijdens het koken af en toe om.
TIP
Serveer de mosselen met stokbrood, friet en verschillende sausjes, bijvoorbeeld remouladesaus: Meng 4 el mayonaise met 1 fijngesneden hardgekookt ei, 2 augurkjes, 1 el kappertjes, 1 takje fijngesneden peterselie, 1 takje fijngesneden dragon en een tl mosterd.
Dit is een recept van het Nederlands Mosselbureau. Op hun site vind je nog meer lekkere recepten, ook voor mosselsausjes en dips.