Iles flottantes

Getty Images

Een Franse lekkernij

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 4 dl halfvolle melk
  • ½ eetlepel custardpoeder
  • 75 gram suiker
  • 2 eieren
  • 2 harde koffiesnoepjes

Bereiding

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap met de punt van een mes het merg er uit.
  2. Breng 3 dl van de melk met het vanillestokje en het merg tegen de kook aan en laat dit 5 minuten trekken.
  3. Roer de custard en 2 eetlepels van de suiker met de helft van de koude melk tot een papje. Schenk dit al roerend bij de hete melk, laat het aan de kook komen en binden.
  4. Splits de eieren. Roer de dooiers met de rest van de koude melk los.
  5. Voeg wat van de hete gebonden melk er bij. Giet dit mengsel al roerend in de pan en laat het onder goed roeren tegen de kook aan dikker worden. Laat de saus afkoelen. Roer af en toe om velvorming te voorkomen.
  6. Klop met een mixer de eiwitten met de rest van de suiker tot het glanzende pieken vormt.
  7. Breng in een hapjespan een laag water aan de kook.
  8. Schep met een natte lepel 8 bollen van het eiwitschuim en leg ze in het zacht kokende water. Laat het schuim in 3 minuten gaar worden. Neem ze uit het water en leg ze op een bord.
  9. Klop de koffiesnoepjes met een deegroller of pan in een schone doek tot gruis.
  10. Verwijder het vanillestokje uit de saus. Verdeel de saus over 4 glazen coupes en schep er steeds 2 schuimbollen in. Garneer met de kruimels van de koffiesnoepjes.

Voedingswaarden

Energie 
170kcal
Eiwit 
6 gram
Koolhydraten 
30 gram
Vezels 
0 gram
Vet 
4 gram
Verzadigd vet 
2 gram
Zout 
0 milligram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum