Havermeelblini's

Getty Images

Blini’s komen oorspronkelijk uit Rusland en Oost-Europa. Het zijn mini-pannenkoekjes, eigenlijk een soort poffertjes, en worden meestal gemaakt met boekweit. Het fijne van blini’s is dat ze zo veelzijdig zijn. Traditioneel worden ze gegeten met zure room en gerookte zalm of, als je van luxe houdt, met kaviaar. Je kunt echter ook andere toppings kiezen. Deze blini's zijn voor ongeveer 70 stuks.

Aantal personen 
4

Ingrediënten

  • 200 gram haverblokken (geen havermout)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 300 milliliter (plantaardige) melk
  • 1 theelepel chia- of lijnzaad, fijngemalen
  • Snufje zout
  • Kokosolie om te bakken
  • Eventueel tot 100 milliliter water voor dunner maken van het beslag

Bereiding

  1. Maal de havervlokken tot een fijn meel. Voeg alle ingrediënten samen in een royale kom en laat 5 minuten rusten. Als het beslag te dik is kun je wat water toevoegen.
  2. Doe wat kokosolie in een pan en laat deze heet worden. Doe 2-3 schepjes beslag in de pan en draai de blini’s om als de bovenkant begint te bubbelen. Bak dan nog een halve minuut tot een minuut en haal de blini’s uit de pan. Herhaal dit met de rest van het beslag. Vet de pan telkens in met kokosolie.

Tip

Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken, kun je de blini’s in een poffertjespan bakken. Heb je geen poffertjespan dan kan het natuurlijk ook in een gewone koekenpan. Je kunt de blini’s van tevoren maken en invriezen. Voor het serveren, eerst laten ontdooien en vervolgens 5 minuten opwarmen in een tot 100 °C voorverwarmde oven.

Toppings

Doe er bijvoorbeeld deze toppings op:

  • Aubergine met miso, honing & gember
  • Zwarte belugalinzen met kombu, (plantaardige) zure room & dille
  • Gerookte zalm met mierikswortelroom & dille
  • Radijsjeslabneh & rosbief

Dit recept komt uit het kookboek Feest voor iedereen.

Auteur