Vruchtenbrood kun je natuurlijk gaan halen bij de bakker, maar zelf maken is ook helemaal niet zo moeilijk. Ga lekker aan de slag met dit recept van Henrietta Inman, auteur van het bakboek Zoet & goed. Inman bakt met natuurlijke ingrediënten, zonder gluten, zuivel en geraffineerde suikers.
Ingrediënten
- Voor het vruchtenbrood:
- 60 g krenten
- 60 g sultanarozijnen
- 60 g rozijnen
- 90 g gedroogde vijgen, steeltjes verwijderd
- 90 g ongezwavelde gedroogde abrikozen
- 90 g dadels
- geraspte schil en 60 ml sap van 1 citroen
- geraspte schil en 60 ml sap van 1 sinaasappel
- de zaadjes van 1 vanillestokje, plus het stokje
- 60 g ahornsiroop
- 300 ml thee, van 1 darjeeling-theepiramide plus 1 chai-theepiramide (zie tip)
- 125 g hele amandelen
- 135 g boekweitmeel
- 135 g kastanjemeel
- 5 tl pijlwortelmeel
- 20 g erwtenmeel
- 60 g kokosbloesemsuiker
- 1½ tl koekkruiden
- 1½ tl bakpoeder
- 1 tl natriumbicarbonaat (baksoda)
- ¼ tl roze himalayazout
- 75 g kokosolie
- Voor het glazuur:
- 3 pruimen, ontpit (100 g zonder pitten), vers of uit de diepvries
- 5 el ongezoet appelsap
- 20 g (1 el) rauwe honing of kokosnectar
- In plaats van glazuur kun je ook 30 g (2 el) ongezoete abrikozenjam gebruiken
Bereiding
Als het koud is, gaat er niets boven een grote mok thee met een heerlijk stuk vruchtenbrood. Dit cakeachtige brood is licht, maar ook rijk gevuld en zit vol gezonde vruchten en knapperige amandelen. Je kunt het ook bakken in een ronde tulbandvorm (18–20 cm) als een glutenvrij veganistisch kerstbrood.
Doe de krenten, sultanarozijnen, rozijnen, vijgen, abrikozen en dadels in een grote glazen of aardewerken schaal met geraspte citrusschil en -sap, vanillezaadjes en -stokje, ahornsiroop en thee. Dompel de theepiramides in dit mengsel voor maximale smaak. Laat een nacht weken, maar niet langer dan 12 uur, anders blijft er geen vloeistof over om het cakemengsel te binden. Week in een aparte glazen of aardewerken kom de amandelen 8–12 uur of een hele nacht in 250 ml gefilterd water met een ½ tl roze himalayazout.
Verwarm de oven voor op 170°C/gasstand 3. Bekleed de bodem en zijkanten van een cakevorm (18 x 11 x 8 cm) met bakpapier. Meng in een grote kom alle droge ingrediënten, van het boekweitmeel tot het zout.
Giet de amandelen af, spoel goed na en houd 50 g amandelen apart voor de decoratie. Maal in een keukenmachine de rest van de amandelen, met wat grovere stukken voor de textuur. Voeg toe aan de droge ingrediënten. Doe de geweekte vijgen, abrikozen en dadels in een keukenmachine en meng tot de helft pulp is en de andere helft nog heel. Voeg toe aan de droge ingrediënten.
Verwijder het vanillestokje en de theepiramides uit het weekvocht, knijp ze uit boven de kom voor extra smaak en gooi ze weg. Doe de rest van de vruchten en de vloeistof bij de droge ingrediënten en de gemengde vruchten. Smelt ten slotte de kokosolie en roer goed door het mengsel. Leg het deeg in de bakvorm en druk met een mes goed aan in de hoeken. Sla het bakblik een paar keer zachtjes op het werkblad. Steek de apart gehouden amandelen rondom in de rand van het brood, en druk ze voorzichtig aan.
Bak 20 minuten. Zet de oven lager tot 160°C/gasstand 2½, draai een halve slag en bak nog eens 40 minuten, draai halverwege nog een keer, tot de bovenkant goudbruin en stevig is en een prikker die in het midden wordt gestoken er schoon weer uitkomt. Laat helemaal afkoelen in de bakvorm.
Glazuur maken
Breng voor het glazuur pruimen, appelsap en honing of kokosnectar aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken, maak de pruimen stuk met een lepel. Laat nog eens 5 minuten koken tot het glazuur dik en glanzend is. Haal van het vuur. Stort het afgekoelde brood uit het bakblik en breng het glazuur (of de abrikozenjam) aan met een kwastje.
Het brood blijft luchtdicht bewaard minstens vijf dagen goed. In de koelkast wordt het zelfs nog iets zachter. Het kan ook worden ingevroren.
Tip
Gebruik voor een verwarmende, kruidige en feestelijke smaak 1 zakje zwarte thee, bijvoorbeeld darjeeling, met 1 zakje chai-thee, waarin een heerlijke mix van zwarte thee, kardemom, kaneel en gember zit. Je kunt reguliere theezakjes nemen, maar ik geef de voorkeur aan piramidezakjes, die over het algemeen beter van kwaliteit zijn en minder gauw kapotgaan dan gewone theezakjes.
Dit recept is afkomstig uit het boek Zoet & goed van Henrietta Inman.
- Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum