Eenvoudige pompoensoep

Lekker en makkelijk recept

Pompoensoep
Getty Images

Heerlijk herfstig en eenvoudig om te maken: dit recept voor pompoensoep. Zelfs al maak je de eenvoudigste pompoensoep, de geheime ingrediënten zijn altijd knoflook en ui.

Aantal personen 
4
Voorbereidingstijd 
30 minuten
Kooktijd 
40 minuten
Bereidingsduur 
1 uur 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 oranje pompoen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kleine uien
  • 8 blaadjes salie
  • 1 liter bouillon
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de pompoen in partjes. Doe ze in een bakblik. Overgiet met olijfolie en kruid met peper en zout. Zorg dat alle pompoenstukjes goed ingesmeerd zijn en dat ze genoeg ruimte hebben in het bakblik. Leg de salie erbij.
  2. Rooster de pompoen 40 minuten in de oven tot hij gaar is en goudbruine randjes heeft.
  3. Pel de uien en snij ze in stukken. Fruit de ui in olie op zacht vuur. Voeg een snufje zout toe. Laat 15 minuten stoven tot de ui lekker ruikt.
  4. Pel en snipper intussen de knoflook en voeg die op het einde toe aan de ui. Doe er de stukken pompoen bij.
  5. Overgiet met bouillon tot alles net onderstaat in je soeppan. Laat even doorkoken en laat 15 minuten sudderen.
  6. Mix de soep met een staafmixer. Kijk of de soep de gewenste dikte heeft. Wil je hem dunner? Voeg dan nog extra bouillon of water toe. Breng op smaak met peper, zout en eventueel andere smaakmakers. Serveer met een topping naar keuze.

Doordat de uien rustig de tijd krijgen om te stoven, komt hun zoete karakter naar boven. Ook de geroosterde pompoen geeft de soep een zalige, zoete umami-smaak. Serveer dit soepje daarom met een lekkere zuur-zoute topping, zoals geitenkaas of wat  yoghurt, in combinatie met een crumble van nootjes en gebakken spek.

Tips

Een goudbruin randje

Om die intense, zoete smaak uit je pompoen te halen is roosteren in de oven een must. De belangrijkste vuistregel: zorg dat de partjes ­genoeg ruimte krijgen en dat ze elkaar niet raken. Als ze te dicht bij elkaar liggen, worden ze zompig in plaats van krokant en bruin.

Extra romig

Gepureerde pompoen is van zichzelf al romig, maar je kunt die heerlijke textuur nog extra accentueren door een kruimige aardappel of wat courgette toe te voegen. Ook een beetje roomboter of room geeft je soep extra smaak en een zacht karakter.

Een versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine