Getty Images
Klassiek Frans dessert in het kwadraat
Ingrediënten
- Voor het deeg:
- 2 eieren
- 1 deciliter olijfolie
- 30 gram basterdsuiker
- 50 gram honing
- 300 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- Voor de vulling:
- 4 eidooiers
- 85 gram honing
- 2 eetlepels bloem
- 2,5 deciliter melk
- Sap van 2 citroenen
- Voor de coulis:
- De schil van 1 limoen, ragfijn gesneden
- 3 blaadjes gelatine
- 2,5 deciliter limoensap
- Beetje honing
Bereiding
- Verhit de oven tot 180 graden Celsius.
Deeg
- Maak eerst het deeg: Splits twee eieren.
- Meng in een kom de dooiers met de olie, scheutje voor scheutje, en roer er daarna de suiker en 50 gram honing doorheen.
- Meng de bloem met het bakpoeder en de vanillesuiker.
- Sla de eiwitten stijf en spatel het schuim door het dooiermengsel. Schep er dan het bloemmengsel door en laat het deeg een halfuur in de koelkast opstijven.
Bakken
- Rol het deeg 3 millimeter dik uit en bekleed er de vorm mee. Bak het blind, zonder steunvulling, in de oven in 20 tot 30 minuten lichtbruin en gaar.
- Klop voor de vulling in een kom de dooiers met de honing bleek en schuimig. Doe de bloem, de melk en het citroensap erbij, en klop alles au bain-marie, dus op een pan met net niet kokend water. Let op: het hete water mag de bodem van de kom niet raken.
- Klop alles nu 20 minuten tot het mooi gaat binden. Het is wel zaak om dit daadwerkelijk 20 minuten vol te houden, anders is de bloem niet gaar, en we kunnen uit ervaring zeggen dat dit bepaald niet lekker is. Laat de citroenvulling iets afkoelen en giet hem in de taartbodem.
- Kook de limoenschilletjes kort in kokend water.
- Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water en knijp ze uit. Verwarm het limoensap met de gelatineblaadjes, de honing en de schilletjes. Blijf roeren tot de gelatine is opgelost en laat het mengsel in de koelkast afkoelen en geleiachtig worden.
- Giet de coulis als het zo ver is over de opgestijfde citroenvulling in de taart.
Een portie bevat 75 milligram natrium, 269 kilocalorieën en 18 gram vet.
Dit recept komt uit Hartstikke lekker.