Getty Images
Dit heerlijke, basische recept komt uit het boek 'Verbasing over verzuring' en draagt bij een een goede zuur-basebalans in het lichaam.
Aantal personen
2
Bereidingsduur
50-60
Ingrediënten
- 100 gram haver (als korrel)
- 450 milliliter water
- 1 stronk broccoli
- enkele wortels van de bospeen
- 1 venkelknol van 200 gram
- 25 gram ongezouten boter
- 1 1/2 eetlepel volkoren speltmeel
- 175-200 milliliter groentebouillon
- 1 theelepel venkelzaad en/of 1 theelepel anijszaad
- zout en peper naar smaak
Bereiding
- Wel de haver 12-24 uur in 450 milliliter water.
- Breng het aan de kook, eventueel met wat groentebouillonpoeder, en kook het in 30-45 minuten gaar.
- Maak intussen de broccoli schoon en snijd de roosjes eraf.
- Borstel enkele wortels van de bospeen goed schoon.
- Stoom de broccoliroosjes en de worteltjes in een stoompan gaar.
- Rasp de venkelknol met een grove rasp. Bewaar wat groene toefjes van de venkelknol ter garnering.
- Smelt de boter in een pan, strooi daar het speltmeel overheen en roer het tot een glad papje. Voeg dan de bouillon toe en kook het even door.
- Voeg de geraspte venkelknol toe.
- Laat alles samen goed garen gedurende 5-10 minuten. Strooi er eventueel 1 theelepel venkelzaad en/of 1 theelepel anijszaad bij om de smaak wat te versterken.
- Maak af op smaak met peper en zout.
- Maak het bord op door de wortels en broccoli bij elkaar te leggen en dan een torentje te maken van de haver en de venkelsaus. Leg er wat groen van de venkelknol als versiering bovenop.
Toelichting bij de bereiding
Haver is een van nature glutenvrij graan en wordt te weinig als graan bij de warme maaltijd gebruikt. Haver neemt tijdens het koken circa 3 keer in volume toe. De kooktijd is 50-60 minuten. De kooktijd kan gehalveerd worden door de haver voor het koken 12-24 uur te weken. Je kunt ervoor kiezen om de haver in ruim water te koken en vervolgens het overtollige water af te gieten, maar dan verlies je wel belangrijke basische mineralen. Vandaar dat voor 100 gram haver doorgaans 450 milliliter water een goede verhouding is, afhankelijk van de leeftijd van de graankorrel.