Mijn dochter (15 jaar) is in maart geblesseerd geraakt aan haar enkel tijdens hockey. De arts concludeerde dat haar enkelbanden gescheurd waren en er een stukje bot afgebroken was. Ze bleef alleen erg veel last houden en was door de fysio teruggestuurd naar het ziekenhuis. Daar heeft ze vele onderzoeken gehad en uiteindelijk is ze geopereerd aan anterieur ankle impigment. Dat had ze al wel langer, maar dat was hierdoor tot uiting gekomen. Nu, na de operatie, volgt ze nog steeds fysio. Het wordt alleen niet beter. Ze heeft nog steeds veel pijn.
De fysio heeft zijn verdenking over syndesmose letsel geuit. Hij heeft mijn dochter ook getapet en toen was de pijn veel minder. Ze kan nu niet meer zonder tape (en krukken) normaal functioneren. Nu is ze dus weer teruggestuurd naar het ziekenhuis.
Om ons goed voor te bereiden, zou het fijn zijn als u mij wat meer informatie kan geven over syndesmose letsel en de behandeling daarvan. Mijn dochter snapte niet helemaal wat de fysio verteld had, en hij wilde ook niet te veel op de zaken vooruitlopen. Ze wil ook niet dat ik met de fysio ga praten.
Daphne
Wat een lastige situatie. Ik kan me voorstellen dat het zowel voor uw dochter als voor uzelf erg frustrerend is. Hoe graag ik ook een beter beeld wil schetsen van de verwachting bij een syndesmose letsel, ben ik hier terughoudend mee voor een aantal redenen. Ten eerste is er geen mogelijkheid voor mij om te bevestigen dat deze diagnose correct is. Daarnaast is het zo dat niet elk syndesmose letsel dezelfde structuren betreft. Ook de graad van de aandoening is bepalend of er een conservatief beleid gevoerd wordt of niet.
De eerste stap die ik zou aanraden is om een second opinion aan te vragen bij een andere therapeut. Niet omdat het vermoeden per se bestaat dat de huidige therapeut geen juiste diagnose heeft gesteld, maar puur vanwege het feit dat twee paar ogen meer zien dan één paar. Ook zou ik sterk aanbevelen om mee te gaan naar deze afspraak. Om als ouder te kunnen steunen is een goed begrip over de situatie en communicatie met de therapeut van belang. Aangezien uw dochter aangeeft niet geheel te begrijpen wat de therapeut bedoelt, lijkt dit me extra belangrijk.
Ga met de therapeut in gesprek en vraag of een second opinion en/of een MRI tot de mogelijkheden behoort. Hiermee zal er alvast een hoop meer informatie beschikbaar zijn. Zodra er een goed beeld is van de situatie kan er actie genomen worden. Tot die tijd, probeer ervoor te zorgen dat uw dochter de enkel zelf kan tapen zodat de pijn in ieder geval onder controle blijft.
Ik hoop dat dit helpt.
Veel succes!
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.