Gisteren heb ik drie uur op de racefiets een rondje gemaakt van 75 km. Na drie uur kreeg ik een stekende pijn onder de bal van mijn voet. Zeer irritant. Ik bewoog mijn voet in de schoen om de pijn te verminderen, hetgeen soms tijdelijk hielp. Ik heb hier vaker last van. Niet altijd…Ik draag wielrenschoenen met kunststof voetplaatjes. Heb je enig idee wat de oorzaak is van deze pijn?
Ben
Sepp Mortelmans, podotherapeut
Voor je vraag heb ik mijn collega Carl Meersman om advies gevraagd. Hij is binnen de praktijk onze wielerspecialist. Hij gaf me het volgende antwoord:
Tijdens het fietsen is de voorvoet de plaats waar de krachtoverbrenging naar de fiets gebeurt. Dit zorgt natuurlijk ook voor een hoge druk op de voorvoet zelf. In deze voorvoet lopen verschillende zenuwen die daar de gevolgen kunnen van ondervinden en de pijnklachten die je beschrijft kunnen veroorzaken.
Door de hoge druk ontstaat een soort van irritatie van deze zenuwen die dan pijnklachten geeft.
Er zijn verschillende oorzaken hiervoor tijdens het fietsen:
- Een te smalle schoen, hierdoor wordt de zenuw samengedrukt tussen de botten van de voorvoet.
- Slechte afstelling fietsplaatjes, hierdoor komt de druk op de foute plaats in de voorvoet terecht.
- Kleine schoenplaatjes: Hoe groter het contactoppervlak hoe kleiner de piekkracht op de voorvoet.
- Te ruime schoenen: Ga je tijdens het fietsen schuiven in de schoen dan gaan de tenen klauwen waardoor er opnieuw meer druk ontstaat op de bal van de voet.
Wat kun je doen?
Begin alvast even bij de schoen.
- De breedte van de schoen is belangrijk. Haal even de binnenzool uit de fietsschoen en ga hier op staan. Indien je met de zijkanten van de voet over de zool staat dan is deze eigenlijk te smal waardoor druk ontstaat op de zenuwen in de voorvoet.
- Merk je zelf te schuiven in de schoen dan is deze mogelijk te groot, een kleiner exemplaar (maar dus wel breed genoeg) gaat mogelijk minder pijnklachten geven.
- Een carbonnen zool is stijver dan een kunststoffen zool, hierdoor wordt de druk beter verdeeld over de gehele voetzool waardoor er minder piekdrukken ontstaan onder de bal van de voet.
Laat eventueel ook de positie van de fietsplaatjes bekijken door iemand die zich bezig houdt met fietspositionering indien dit nog niet gebeurd is. Wanneer een fietsplaatje te veel naar voor of achter staat zorgt dit ervoor dat de tenen gaan strekken of klauwen wat zorgt voor een profilering van de bal van de voet en opnieuw overdruk onder de bal van de voet. Staan de fietsplaatjes van de schoen in een foute hoek ten opzichte van de schoen dan kan dit gaan zorgen voor een kanteling van de voet in de schoen wat ook kan zorgen voor een inknelling van de zenuw.
Indien dit niet helpt kan het de moeite zijn om te zoeken naar een pedaal met groter contactoppervlak. Pedalen met een klein contactoppervlak (shimano SPD, speedplay,…) Zorgen voor een grotere piekkracht die inwerkt op de bal van de voet. Een groter contactoppervlak (zoals bij shimano wegpedalen, look,…) zorgt voor een grotere spreiding van de inwerkende kracht en daardoor minder piekkrachten.
Er zijn ook bepaalde anatomische factoren die een invloed kunnen hebben op deze klacht. Denk hierbij aan een afname van het vetkussen onder de bal van de voet, verkorting van de posterieure keten,… Indien de voorgaande dingen allemaal niet geholpen hebben kan het nuttig zijn om eventueel een (fiets)podotherapeut te consulteren om te kijken of de anatomie en dynamiek van je voet een invloed hierop hebben. Mogelijk kan dan via een podotherapeutische fietszool gezorgd worden voor een betere dynamiek en drukverdeling.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.