Hielspoor: wat is het? En wat is eraan te doen?

De behandeling van hielspoor is niet ingewikkeld, maar vaak wel een kwestie van een lange adem

Vrouw loopt met blote voeten op het strand
Getty Images

De slippers en sandalen komen weer uit de winterstalling. Fijn voor het lentegevoel, maar het lopen op slippers is ook een van de oorzaken van hielspoor. Wat houdt deze pijnlijke aandoening in en hoe kom je ervanaf?

Wat is hielspoor?

Onder de voet bevindt zich een peesplaat die van de hiel naar de tenen loopt. De aanhechting van deze peesplaat aan het hielbot kan door overbelasting ontsteken en zelfs verkalken. Die verkalking vormt een verdikking aan het bot: een hielspoor. Heel veel mensen hebben daar een extra stukje bot of verkalking, maar niet iedereen heeft er last van. Wanneer zo’n verdikking de peesplaat wél irriteert, krijgt iemand klachten. Die hielspoorklachten worden vaak óók hielspoor genoemd, hoewel die benaming dus niet helemaal juist is. Zo’n peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) kan overigens ook ontstaan zonder dat een verkalking aanwezig is. Hielspoor heeft één duidelijk symptoom: felle, scherpe pijn en stijfheid onder de hiel bij lang staan en lopen. Dit trekt in eerste instantie weer weg in rust. Wanneer de klachten langer duren kan de pijn continu aanwezig zijn.

Wie loopt risico op hielspoorklachten?

Hielspoorklachten komen vooral voor bij mensen boven de 40 jaar. Ze ontstaan vaak bij mensen die hun voeten veel belasten, zoals bij hardlopen, maar ook bij mensen die juist heel weinig bewegen. Een afwijkende stand van de voeten (platvoeten of holvoeten) of een verkeerd looppatroon verhogen het risico op hielspoor. Ook overgewicht kan hielspoorklachten tot gevolg hebben. De kans op pijnklachten wordt ook groter door het dragen van verkeerde of versleten schoenen die de schok van het neerkomen van de voet niet goed opvangen. Denk aan lopen op sloffen zonder veel steun en bij warmer weer op slippers, sandalen of blote voeten.

Hoe weet ik of ik hielspoor heb?

Wie scherpe hielpijn ervaart die na enkele dagen niet verdwijnt, gaat liefst even naar de huisarts of een gespecialiseerde fysiotherapeut. Deze kan door onderzoek zien of het daadwerkelijk om hielspoorklachten gaat. Hielspoorklachten gaan meestal binnen een aantal maanden vanzelf over. De meeste mensen hebben na een jaar helemaal geen klachten meer. Je kunt dus eerst afwachten of de pijn inderdaad vanzelf overgaat, maar daarna zijn er gelukkig ook verschillende behandelmogelijkheden. De behandeling van hielspoor is niet ingewikkeld, maar vaak wel een kwestie van een lange adem. Het kan wel drie tot negen maanden duren voordat de klachten verdwenen zijn.

Wat kan ik doen tegen de pijn?

Koelen kan de pijn tijdelijk minder maken. Daarnaast zijn er hulpmiddelen. Denk aan steunzolen of schokdempende inlegzolen. Sommige mensen hebben hierdoor minder pijn en kunnen beter lopen. Ook zijn er speciale spalken en sokken voor hielspoorklachten. Zo’n spalk of zogenoemde Strassburg-sok houdt de voet recht, richting de knie. Dit zorgt ervoor dat de pees onder de voet steeds een beetje uitgerekt blijft. Het kan zo zijn dat je overdag minder pijn hebt als deze hulpmiddelen (ook) ’s nachts worden gedragen. De fysiotherapeut kan de voet ook intapen. Dit zorgt ervoor dat de pees onder de voet steeds een beetje uitgerekt blijft en kan helpen bij pijn. Om structureel hielspoorklachten te verlichten of voorkomen, is het nodig om de spieren in de omgeving sterker te maken. Reguliere fysiotherapie met oefeningen kan helpen, of doe thuis deze oefeningen.

Welke behandelingen zijn er nog meer?

De fysiotherapeut biedt specifieke behandelingen tegen hielspoor. Een daarvan is  shockwavetherapie. Dit werkt als volgt: een apparaat schiet op hoge snelheid, door middel van luchtdruk, een kogel tegen een metalen plaatje. Dit plaatje wordt op de aangedane locatie geplaatst. Door de drukgolven worden de pijnlijke pezen en spieren behandeld. Percutane Electrolyse Therapie (EPTE) is een andere behandelmethode die door gespecialiseerde fysio-therapeuten wordt toegepast. Hierbij wordt de aangedane spier of pees met een dunne naald en stroom op zeer lage intensiteit behandeld. Deze behandelingen slaan niet bij iedereen aan en de fysiotherapeut zal bij deze therapieën vrijwel altijd oefeningen en eventuele hulpmiddelen aanbevelen. Injecties met corticosteroïden zijn ook mogelijk, met wisselende resultaten. Operaties komen minder voor, vanwege eventuele complicaties.

Kan ik pijnstillers nemen?

Bij veel pijn kunt u paracetamol slikken. Dit werkt vaak goed bij deze klachten en heeft weinig bijwerkingen. Anders kunt u NSAID’s zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac nemen tegen de pijn. Overleg wel altijd even met de huisarts in verband met eventuele bijwerkingen of wisselwerking met andere geneesmiddelen die u misschien neemt.

Mag ik blijven bewegen?

Rust nemen bij hielspoor werkt averechts. Daardoor wordt de aanhechting van de peesplaat alleen maar minder flexibel. Blijf daarom wel bewegen, maar stop als dat pijn doet. Begin iedere keer rustig en bouw langzaam op. Vermijd harde ondergronden als dit pijn oplevert. Kies liever voor gras of bosgrond. Zorg voor goede schoenen die de schokken dempen. Blijft de pijn, kies dan voor beweging waarbij je minder op de voet loopt, leunt of rent. Zwemmen of fietsen zijn goede alternatieven.

Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine april 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine