Een intensieve behandeling van jonge kinderen tussen de 3 en 5 jaar met overgewicht heeft een blijvend gunstig effect op hun gewicht en middelomtrek. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van kinderarts Gianni Bocca van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Bocca onderzocht 75 te zware kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud. Een multidisciplinair team behandelde 40 deelnemers. Zij gingen regelmatig met hun ouders naar een diëtist. De ouders hielden bij wat hun kinderen aten en dat werd bij de diëtist telkens teruggekoppeld.
Daarnaast gingen de kinderen naar een fysiotherapeut waarbij ze balspelletjes speelden en beweging op muziek kregen. De ouders volgden sessies met een psycholoog, waar zij gedragstherapie kregen. Ze leerden daar hun kinderen zonder snoep te belonen en leerden meer over het onderscheid tussen trek en honger van een kind.
De overige 35 kinderen kregen de 'standaard'-behandeling. Ze werden gezien door een kinderarts. Samen met hun ouders ontvingen ze tips voor een gezonde leefstijl.
Blijvend resultaat
De intensief behandelde groep behaalde beduidend betere resultaten. Deze viel meer af, gemeten via het BMI en kreeg een smallere taille. De tweede groep verloor ook wel gewicht, maar minder en hun middelomtrek bleek hetzelfde.
De resultaten waren blijvend. Bocca: "We hebben de kinderen na drie jaar nog eens bekeken. Toen bleek dat de intensief behandelde groep nog steeds het voordeel had van de gewichtsreductie en een betere lichaamssamenstelling".
- Universitair Medisch Centrum Groningen