Zoet zien doet zoet smaken

Getty Images

GRONINGEN - Het zien van een afbeelding van iets zoets, terwijl je voedsel eet met een zoete smaak en geur, zorgt ervoor dat het voedsel nog zoeter smaakt. Dit zou betekenen dat veel producten met minder suiker af kunnen.

Hersenonderzoeker Marije van Beilen van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft gekeken naar het effect van drie zintuigen (proeven, ruiken en zien) op de beleving van smaak.

Smaak
Het is al langer bekend dat het toevoegen van een geur aan drankjes of voeding, bijvoorbeeld yoghurt, de smaak kan beïnvloeden. Zo wordt yoghurt met een aardbeiengeur als zoeter ervaren dan yoghurt zonder aardbeiengeur. Van Beilen laat zien dat het toevoegen van een beeld bij deze smaak-geur combinaties, bijvoorbeeld een plaatje van een aardbei, het voedsel nóg zoeter laat smaken.

Beeld
Tijdens het onderzoek werden twee soorten plaatjes gebruikt: figuratieve plaatjes lieten een zoet voorwerp, bijvoorbeeld een aardbei zien. De non-figuratieve plaatjes werden digitaal bewerkt, zodanig dat ze wel de kleur en de textuur van de aardbei lieten zien, maar verder onherkenbaar als aardbei waren.

Uit het onderzoek van Van Beilen blijkt dat het toevoegen van een figuratief plaatje aan voedsel de smaakbeleving voor langere tijd beïnvloedt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het zien van een aardbeienplaatje op de verpakking, de snoepjes daarna voor langere tijd zoeter doet smaken.

Het toevoegen van een non-figuratief beeld kan de smaak tijdelijk beïnvloeden. Non-figuratieve beelden moeten daarom aangeboden worden op het moment van eten/drinken zelf. Bijvoorbeeld door het gebruik van de juiste kleur voor (de verpakking van) yoghurt, kan men met minder suiker een even zoet smakend product aanbieden.

Leefstijl
Volgens Van Beilen laten de uitkomsten van dit onderzoek zien dat het gebruik van afbeeldingen bij ons voedsel kan bijdragen aan een gezondere leefstijl en de preventie van overgewicht en diabetes. Zij publiceert vandaag over haar onderzoek in het wetenschappelijke magazine PLoS One.

Bron 
  • UMCG