Vette vis verbetert geheugen niet

Getty Images

WAGENINGEN - Een dieet rijk aan visvetzuren heeft bij ouderen geen effect op cognitieve functies, zoals geheugen, concentratievermogen en mentaal welbevinden.

Dit concludeert Ondine van de Rest in haar proefschrift waarop ze vrijdag promoveert bij de Afdeling Humane Voeding van Wageningen University.

'Vette vis is al een tijdje in beeld omdat diverse studies met proefdieren suggereerden dat visvetzuren het helemaal zijn', vertelt van de Rest. Naast een positief effect op hart en vaten zouden deze onverzadigde vetten ook gunstig kunnen zijn voor de hersenen. Het effect van visolie op specifieke hersenfuncties en mentaal welbevinden was echter nog nooit experimenteel bij mensen getest.

Daarom onderzocht de Rest met hooggespannen verwachtingen de mogelijk heilzame gevolgen van een dieet rijk aan visvetzuren bij een groep van ruim driehonderd 65-plussers.

Gedurende 26 weken kreeg één groep visoliecapsules, corresponderend met tien porties vis per week, een tweede groep slikte een hoeveelheid die gelijk staat aan twee porties vis, terwijl een derde groep alleen placebo capsules kreeg.

De proefpersonen ondergingen bij het begin en aan het eind van het experiment testen die naast mentaal welbevinden ook andere cognitieve functies als 'aandacht', 'snelheid' en 'geheugen' meten.

'Jammer genoeg vonden we totaal geen verschil tussen de groepen', aldus Van de Rest. 'Het is natuurlijk maar een studie die vrij kort duurde, maar er was zelfs geen trend te bespeuren dat visolie een positief effect op deze hersenfuncties heeft.'

Auteur 
Bron 
  • Wageningen University