Nog steeds lopen mensen wel eens een voedselinfectie op door het eten van besmet rauw vlees. Dit ondanks de bestaande regelgeving voor voedselveiligheid. In de periode van september tot november 2005 werden er ruim 150 mensen ziek door een infectie. Filet americain bleek de oorzaak te zijn van deze explosie.
Onlangs zijn de voorzorgsmaatregelen tegen besmettingen door rauw rundvlees opnieuw onder de loep genomen. Consumenten kiezen natuurlijk zelf wat zij eten, maar het is belangrijk dat zij de risico's van een product kennen. Producten als filet americain, carpaccio, tartaar en ossenworst bevatten rauw vlees en daarmee mogelijk ook schadelijke bacteriën.
Het is belangrijk producten met rauw vlees in de koelkast te bewaren en er hygiënisch mee om te gaan. Ook moeten ze binnen korte tijd na aankoop worden gegeten. Zieke mensen, jonge kinderen en ouderen zijn gevoeliger voor infecties. Bij zwangere vrouwen kunnen de gevolgen van het eten van rauw vlees ernstig zijn voor het ongeboren kind.
- RIVM