BAARN - De wereldwijde obesitas-epidemie moet stevig aangepakt worden vanuit de overheid. Zo melden experts in medisch vakblad The Lancet.
Hoewel veel overheden van plan zijn programma's tegen overgewicht te lanceren, is daar nog maar weinig van gekomen. En dat terwijl obesitas inmiddels een wereldwijde epidemie aan het worden is. De campagnes die wel van de grond zijn gekomen, zijn inadequaat om ziekelijk overgewicht een halt toe te roepen, zo menen experts.
Basisinformatie
Veel landen hebben de basisinformatie, zoals informatie over de gemiddelde lengte en het gewicht van kinderen, niet op orde. De wetenschappers roepen de diverse overheden daarom op om een wereldwijde campagne te lanceren waarbij overgewicht en het monitoren daarvan speerpunten moeten zijn.
Belasting
"Door extra belasting te heffen op ongezonde levensmiddelen en de op kinderen gerichte reclame te beperken, wordt het maken van gezonde keuzes voor kinderen en ouders gemakkelijker gemaakt", zegt onderzoeker Steven Gortmaker van Harvard.
Sigaretten
Marketing restricties en meer belasting hebben hun nut al bewezen bij de verkoop van sigaretten, zo menen de onderzoekers. Dezelfde strategie zou kunnen werken bij bijvoorbeeld suikerhoudende frisdranken.
Frisdrank kan bij overconsumptie niet alleen tot gewichtstoename leiden, maar bij overmatig gebruik ook het risico op bijvoorbeeld diabetes type 2 verhogen.
De onderzoekers zijn van mening dat de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Verenigde Naties en de lokale regeringen beter moeten samenwerken om gezond eten en meer bewegen te promoten.
Stijging BMI
In de afgelopen dertig jaar is het aantal mensen met een te hoog BMI flink gestegen. Dit geldt voor zowel rijke als arme landen en werkt door in alle lagen van de bevolking. Slechts een derde van de Europese Unie heeft actuele data over overgewicht bij kinderen paraat. En maar weinig landen hebben zichzelf targets gesteld om obesitas te lijf te gaan.
Gezondheidsrisico's beperken
Gortmaker: "We moeten nu echt actie ondernemen om de gezondheidsrisico's voor onze jeugd binnen de perken te houden. Naast het verhogen van de belastingen op bepaalde voedingsmiddelen en betere voorlichting over bijvoorbeeld fast-food willen we dat het onderwijs wereldwijd meer aandacht besteedt aan gezonde voeding en de voordelen van beweging."
- EurekAlert