Minder zout in brood en groenteconserven

Getty Images

BILTHOVEN - Het zoutgehalte in brood en groenteconserven is in 2012 licht afgenomen ten opzichte van 2011. Ook is het gehalte verzadigd vet in onder meer producten van de aardappelverwerkende industrie verbeterd. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, in samenwerking met het Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Omdat te veel verzadigd vet en zout eten ongezond is, riep de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de voedingsmiddelensector op om de samenstelling van voedingsmiddelen te verbeteren. Het RIVM en het Voedingscentrum volgen of dat ook echt gebeurt.

​Onderzoek
Voor het onderzoek leverden fabrikanten en de desbetreffende sectoren vrijwillig gegevens en plannen aan. Daarnaast is gebruik gemaakt van de onafhankelijke zoutanalyses door de NVWA. De gegevens zijn vervolgens vergeleken met de gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen in het Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO) 2011.

Bron 
  • RIVM