BAARN - De hersenen worden beïnvloed door vele factoren, ook door voeding. Onderzoek op initiatief van de Hersenstichting laat zien dat vooral B-vitaminen en onverzadigde vetzuren mogelijk een positief effect hebben.
Voedingsexperts van onder andere de Wageningen UR en neuro-onderzoekers hebben gezamenlijk allerlei wetenschappelijke publicaties bekeken over voeding en hersenen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Nutrition and Metabolism.
Uit de studies blijkt dat B-vitaminen (met name vitamine B6, B12 en foliumzuur) en de zogenaamde n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (waaronder de omega-3 vetzuren, EPA en DHA) de hersenen positief lijken te beïnvloeden. In totaal bekeken de onderzoekers 19 paraplu-studies op het terrein van B-vitaminen bekeken en 16 op het terrein van omega-3 vetzuren. Toch geven de resultaten geen eenduidig beeld: niet alle onderzoeken bevestigen de positieve uitkomsten.
De onderzoekers komen tot de conclusie dat vooral op het gebied van de B-vitaminen meer onderzoek nodig is. Ze kunnen nu nog niet stellen dat de vitamine goed is voor het functioneren van de hersenen of dat je je er beter door gaat voelen. Over omega-3 vetzuren zijn de onderzoekers wat zekerder, maar ook daar kan een vervolgstudie geen kwaad. Daarbij is het volgens de onderzoekers veel belangrijker om naar het effect van het gehele voedingspakket te kijken, in plaats van geïsoleerde voedingsstoffen.
- Hersenstichting