Meelwormen als vleesvervanger goed voor milieu

Getty Images

WAGENINGEN - De kweek van eetbare meelwormen vergt minder land en stoot minder broeikasgassen uit dan de productie van melk of van vlees. Daarmee zijn de insecten een duurzame bron van eiwit. Dat hebben onderzoekers van Wageningen University proefondervindelijk vastgesteld.

De onderzoekers onderwierpen de productieketen van meelwormen aan een zogeheten levenscyclusanalyse. Daarbij zijn over de hele keten de productie van broeikasgas, het energieverbruik en de landoppervlakte die nodig is voor de productie gekwantificeerd. Vervolgens zijn de verkregen gegevens vergeleken met die uit de productieketens van de meer gangbare bronnen voor dierlijk eiwit, zoals kip, varken en rund.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat het energieverbruik in de gehele meelwormproductieketen voor de productie van een kilogram eiwit lager is dan voor rundvlees, vergelijkbaar is met varkensvlees en iets hoger ligt dan voor kip of melk. De broeikasgasproductie die gepaard gaat met meelwormproductie ligt veel lager dan voor de gangbare productiedieren.

​Duurzaam alternatief
Voor de productie van melkeiwit is tweeënhalf keer zoveel land nodig, voor varkens- en kippeneiwit komt dit uit op twee tot drieënhalf maal zoveel. Voor de productie van een kilogram eiwit in de vorm van rundvlees is zelfs het tienvoudige aan land nodig. Ten aanzien van landgebruik toont hun studie aan dat de kweek van meelwormen moet worden beschouwd als een meer duurzaam alternatief voor de productie van melk of van kippen-, varkens- en rundvlees.

De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Bron 
  • Wageningen University