'Kauwen remt de eetlust'

Getty Images

WAGENINGEN - Een maag gevuld met vloeibaar voedsel zorgt er niet voor dat we minder eten. Kauwen blijkt de eetlust wel te remmen. Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Anne Wijlens van Wageningen University.

Via een slangetje door de neus naar de maag kregen 26 vrijwilligers 800 of 100 ml cake-oplossing toegediend. In beide oplossingen zaten evenveel calorieën. Ondertussen kauwden ze één of acht minuten op plakken cake, om ze daarna uit te spugen. Bij de verzorgde lunch, een half uur later, telde men hoeveel calorieën deelnemers aten. Naast deze vier groepen was er een controlegroep die alleen de neussonde in had.

​Gevulde maag Proefpersonen die veel of weinig cake-oplossing in hun maag hadden, bleken gemiddeld even uitgebreid te lunchen. Een gevulde maag zorgde dus niet voor een vol gevoel. "We vermoeden dat het vloeibare eten van deze studie te snel door de maag liep om een effect te zien. Het toedienen van geconcentreerd, solide eten zou realistischer zijn. Normaal eten is bovendien samengesteld, het bestaat uit bijvoorbeeld groente, aardappels en vlees", licht Wijlens toe.

​Kauwen Kauwen beïnvloed de eetlust wel flink. Eén minuut kauwen zorgde al voor een afname in eetlust van ruim 10 procent. Na 8 minuten nam dit nog wat verder af tot bijna 20 procent. De prikkels uit je mond hebben dus een grote invloed op hongergevoel.

Wijlens vindt het moeilijk te zeggen hoe algemeen deze resultaten gelden. Vooral omdat de maag in deze opzet nauwelijks invloed had. Ze wil dan ook nog vervolgonderzoek doen naar onder andere de snelheid van de leging van de maag. De resultaten van dit onderzoek verschijnen in het tijdschrift Obesity.

Bron 
  • Wageningen University